Pogačar etapo sklenil na 12. mestu

Etapa Philipsenu, padci po Rogličevem odstopu poglobili težave Jumbo-Visme

E.J./STA
17. 7. 2022, 18.57
Posodobljeno: 17. 7. 2022, 19.26
Deli članek:

Belgijec Jasper Philipsen je zmagovalec 15. etape kolesarske dirke po Franciji. Preizkušnja pred prostim ponedeljkom pa je kljub vsemu postregla s precej bolečimi udarci za Jumbo-Vismo, ekipo vodilnega kolesarja na dirki Danca Jonasa Vingegaarda. Slednji se je znašel na tleh, obenem pa danes izgubil kar dva pomočnika, tudi Slovenca Primoža Rogliča.

dpa/STA
V ponedeljek bo na Touru prost dan, v torek pa se bo karavana podala na prvo etapo v Pirenejih od Carcassonna do Foixa.

Petindvajsetletni Vingegaard je 58 km pred ciljem pristal na tleh in imel vidne posledice na ramenu, vseeno pa je hitro ujel glavnino in etapo končal v času slednje. Te sreče pa ni imel njegov moštveni kolega, Nizozemec Steven Kruijswijk, ki je padel še nekaj kilometrov prej in zaradi poškodb zapustil Tour.

Že pred etapo pa je nizozemsko moštvo ostalo brez Rogliča, ki je kljub padcu v peti etapi vztrajal in pomagal Vingegaardu, danes pa je eden od športnih šefov ekipe Jumbo-Visma, Frans Maassen, za Eurosport dejal, da je odstop Slovenca odločitev ekipe, zaradi katere 32-letni Kisovčan ni bil ravno zadovoljen.

Ob pogledu na današnje dogajanje v etapi bi tudi načeti Roglič zdaj Jumbo-Vismi prišel še kako prav, tako pa bodo morali zadnjih šest etap oddelati brez pomoči dveh odličnih kolesarjev v gorah.

Vingegaard bo kljub vsem težavam torkovo prvo etapo v Pirenejih začel s prednostjo 2:22 minute pred slovenskim asom Tadejem Pogačarjem (UAE Team Emirates). Tretje mesto še naprej pripada Britancu Geraintu Thomasu (Ineos Grenadiers), ki zaostaja 2:43 minute.

V etapi od Rodeza do Carcassonna (202,5 km) so najprej zbežali trije kolesarji, med njimi tudi Van Aert (Jumbo-Visma), ki pa je hitro uvidel, da trojica do cilja ne bo prišla v najboljšem položaju. Karavana je nato v peklenski vročini mirno potovala proti cilju okoli 135 km, nato pa so padci in nov protest okoljevarstvenih aktivistov pustili grenak priokus. Tik pred Kruijswijkovim padcem so namreč štirje protestniki nekoliko zmotili dva ubežnika, a tokrat komisarji karavane niso ustavili, saj so policisti hitro odstranili protestnike.

Pričakovano je nato po hitrem zaključku etapo odločil sprint glavnine, poskusil je tudi Van Aert in v Carcassonnu osvojil drugo mesto za zmagovalcem Philipsenom (Alpecin-Deceuninck). Tretje mesto je pripadlo Dancu Madsu Pedersenu (Trek-Segafredo). Za Philipsena je bila to 19. zmaga v karieri in prva na Touru, skupno pa četrta na tritedenskih pentljah. Preostale tri je slavil na Vuelti.

"Občutek je res neverjeten. Vem, kaj pomeni izgubiti na Touru, to sem velikokrat izkusil in bil nekajkrat zelo blizu. Danes pa se je vse izšlo in še kar ne morem verjeti. Čutil sem, da se je Van Aert bližal, po drugi strani pa sem poznal zaključek od lanskega leta. Malce sem bil zaprt in vedel, da moram pridobiti nekaj položajev, saj je po blagem ovinku hitro na vrsti ciljna črta. Na srečo sem prišel mimo Pedersena," je dejal 24-letnik, ki je zelo čustveno pospremil prvo zmago na Touru.

Pogačar je etapo sklenil na 12. mestu in tako celo ostal na drugem mestu v razvrstitvi za zeleno majico najboljšega po točkah. "Zagotovo se ni bilo fino voziti v tej vročini. Fantje so mi ves čas pomagali z vodo, ledom in hrano. Nekako smo preživeli brez težav in se že veselimo jutrišnjega počitka," je za RTV Slovenija dejal 23-letnik s Klanca pri Komendi.

"Sam sem kar zadovoljen s formo, ampak kot vidim, je tudi Jonas zelo dober. Težko bo pridobiti čas nazaj, ampak boril se bom vsako etapo. Vse sorte napadov že imam v mislih, že nekaj dni, ampak jutri je najbolj pomembno, da se spočijem," je še dodal.

Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) je bil 69., Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) pa 71., ki sta zaostala 36 sekund. Jan Tratnik (Bahrain-Victorious) je bil 84. z zaostankom 1:27 minute. V skupnem seštevku je po Rogličevem odstopu drugi najboljši Slovenec zdaj Tratnik na 76. mestu, Mohorič je 81., Mezgec pa 107.

V etapi so zaradi peklenske vročine, termometer se je povzpel tudi do 40 stopinj Celzija, veljala nekoliko prilagojena pravila. Tako so lahko po hrani in pijači kolesarji posegli že od samega začetka, bidone so lahko gledalcem metali po celotni trasi etape in ne le v zato odmerjenih odsekih, obenem pa je bila časovna zapora ne glede na dolžino in koeficient etape postavljena pri 20 odstotkih zmagovalnega časa.

V ponedeljek bo na Touru prost dan, v torek pa se bo karavana podala na prvo etapo v Pirenejih od Carcassonna do Foixa (178,5 km) z dvema zahtevnima vzponoma v zadnjih 65 km.

Profimedia
Tadej Pogačar ostaja na dirki po Franciji.