Zavzema se za geopolitično močnejšo EU

Scholz: "EU je nasprotje imperializma in avtokracije"

E.J./STA
17. 7. 2022, 19.46
Posodobljeno: 17. 7. 2022, 19.52
Deli članek:

"Evropska unija je privlačnejša kot kdaj koli prej, odpira se novim članicam in se bo hkrati reformirala," poudarja nemški kancler Olaf Scholz, njegova vlada pa naj bi v prihodnjih mesecih podala konkretne predloge za doseganje tega cilja.

Profimedia
Priljubljeni finančni minister Olaf Scholz je socialdemokratom po dolgih letih porazov tokrat zagotovil zmago.

V današnjem prispevku za časnik Frankfurter Allegemeine Zeitung je nemški voditelj pozval EU, naj strne vrste na vseh področjih, na katerih so bile države članice doslej razdeljene, od migracijske politike do razvoja skupne evropske obrambe.
Nasprotje imperializma in avtokracije
Po njegovem mnenju je EU "nasprotje imperializma in avtokracije", zato je moteča za vladarje, kot je ruski predsednik Vladimir Putin. "Stalna neenotnost in nesoglasja med državami članicami pa nas slabijo, zato je najpomembnejši odgovor Evrope na spremembe v današnjem času ravno enotnost. Vsekakor jo moramo ohraniti in poglobiti," je dejal Scholz.
Nove članice in reforma
Poudaril je tudi, da se EU pospešeno razvija in širi. "Evropska unija je privlačnejša kot kdaj koli prej, odpira se novim članicam in se bo hkrati reformirala."
Nemški kancler je pozval tudi k prenehanju "sebičnega blokiranja evropskih odločitev s strani posameznih članic". Na področju zunanje politike si EU denimo ne more več privoščiti vetov s strani držav članic, če želi, da bi jo v svetu konkurenčnih velesil jemali resno, je še dejal Scholz.

Profimedia
Olaf Scholz je v nekaj dneh povsem spremenil kurz nemške obrambne strategije.