Zanimivosti

Tudi stroški vode gredo v nebo!

Mare Koren
9. 7. 2022, 21.36
Deli članek:

Oh, kako prija kozarec sveže hladne vode, ko pridemo razgreti z dela. Pitna voda je vse bolj dragocena, a ne pozabimo, da prihaja sušno obdobje.

Dreamstime
Zavedajte se dragocenosti pitne vode!

Kako dragocena je pitna voda, se po navadi dobro zavemo šele takrat, ko nas opozorijo na oporečnost naravnega vodnega vira ali pa kje v tujini sploh ne smemo piti vode iz vodovodne pipe. Zato je dobro, da nekaj pozornosti namenimo varčevanju s pitno vodo in tudi kot posamezniki vsaj delno prispevamo k ohranitvi naravnih virov. S premišljeno porabo lahko poskrbimo, da ne bo nepotrebnih izgub, in tako hkrati popazimo na debelino denarnice.

Zalivajte zgodaj zjutraj

Zalivanje vrta je poleti tako rekoč nujno, če si želimo bogat pridelek, a je lahko tudi zelo potratno. Vrt zalivajte čim bolj zgodaj zjutraj, ko je zemlja še hladna in sonce še ne pripeka. Visoke temperature namreč povzročijo hitro izhlapevanje vode, ta torej ne prodre v globlje plasti zemlje, saj izhlapi, še preden doseže korenine rastlin, in tako moramo zalivati še več ter po nepotrebnem porabimo veliko vode. Še bolje je, če rastline zalivate z deževnico, ki jo zbirate v večjih sodih.

Dreamstime
Vrt zalivajte zgodaj zjutraj, ko je zemlja še hladna; tako bo izhlapelo precej manj vode in vam ne bo treba zalivati ves čas.

PRHANJE ALI KOPEL?

Prha sicer velja za bolj ekološko in varčnejšo izbiro, a le če ne traja predolgo. Med miljenjem zaprite pipo, prav tako se ne umivajte z vodo predolgo, to namreč škoduje tudi koži. Dolgotrajne prhe jo lahko močno izsušijo.

Preglejte vodovodno napeljavo

Ali vaša kuhinjska pipa pušča oziroma slišite, kako kaplja iz nje? Morda se vam občasno kapljanje ne zdi problematično, vendar lahko v dobrem letu prispeva k precejšnjim izgubam vode. Zato je smiselno redno pregledovati pipe in vodovodne cevi v stanovanju. Če opazite puščanje ali slabše tesnjenje, težavo čim prej odpravite. Tako boste rešili dvoje; prvič, uspelo vam bo prihraniti kar nekaj vode, in drugič, preprečili boste resnejše okvare vodovodnega sistema, ki lahko povzročijo visoke stroške.

Vodo med umivanjem in ščetkanjem zob zaprite

Številni si umivajo obraz in telo ter ščetkajo zobe ob dolgotrajno odprti pipi, kar lahko pomeni precejšnje stroške. Pomislite, umivanje zob naj bi po zobozdravstvenih priporočilih trajalo dve minuti, in če to upoštevate ... Svetujemo vam, da pipo redno zapirate vsaj med ščetkanjem zob, tako lahko na leto prihranite do več sto litrov vode!