Zanimivosti

Iz navadnega potrošnika lahko skuhamo kavo

Mare Koren
9. 7. 2022, 14.47
Deli članek:

Če se te dni ozremo po travnikih, bomo poleg številnih trav in cvetlic gotovo opazili tudi navadni potrošnik, rastlino, ki nam lahko pomaga zlasti pri prebavi.

Dreamstime
Navadni potrošnik slovi po protivnetnih in antiseptičnih lastnostih.

Navadni potrošnik je nekoliko posebna, a čudovita travniška rastlina, ki jo najdemo skoraj povsod po Sloveniji. Je trajnica, ki zraste do meter visoko in uspeva v skoraj vseh vrstah tal, predvsem bogatih in dobro prepustnih. Rada ima sončna rastišča, tudi vročino dobro prenaša. Prepoznamo jo po pritličnih listih, ki so globoko zarezani, zgornji pa so suličasti in nežno objemajo robato, na več strani razvejano steblo. Navadni potrošnik zacveti junija in vztraja do septembra ter travnike krasi v svetlo modri, včasih tudi nežno rožnati ali beli barvi cvetov, ki se odprejo zgodaj zjutraj in se proti poznemu popoldnevu vse bolj zapirajo.

Nabiramo celotno rastlino

Rastlino lahko v celoti izkoristimo, vsi njeni deli so tudi uporabni v zdravilne namene. Če jo prelomimo, iz nje priteče mlečni sok, ki ga sestavlja inulin; lahko ga je kar 60 odstotkov. V cvetovih je tudi fenolna kislina, medtem ko se v koreninah skrivajo grenki seskviterpenski laktoni. Liste običajno nabiramo, ko je rastlina v razcvetu. Takrat jih uporabljamo predvsem za pripravo poparkov. Cvetove in korenine lahko, če jih želimo uporabljati sveže, nabiramo vse leto, sicer pa septembra, če jih želimo posušiti. Korenine, pripravljene za sušenje na soncu, najprej narežemo na majhne koščke in jih dobro osušimo, sicer lahko splesnijo. Imajo grenak okus in so brez posebnega vonja. Odebeljene korenine so včasih pražili in mleli ter iz njih pridobivali še danes vsem znano cikorijo, ki je nadomestek prave kave.

Dreamstime
Cikorija

Blaži vnetja in pomaga leni prebavi

Na zdravilne lastnosti navadnega potrošnika smo že skoraj pozabili, čeprav so ga že pred stoletji uporabljali v te namene, slovi namreč po protivnetnih in antiseptičnih lastnostih. Nekatere raziskave so potrdile, da ugodno vpliva na vnetja, povezana z revmatizmom. Uporablja se kot obloga za blaženje oteklin, kar je posledica fenolne kisline, ki pomaga odvajati vodo. Inulin uvrščamo med prehranske vlaknine in spodbuja razmnoževanje bakterij, ki jih potrebujemo za delovanje črevesja; tako lahko navadni potrošnik uporabljamo tudi pri težavah z leno prebavo, želodčnih razjedah in napenjanju. Seskviterpenski laktoni pa so grenčine, ki spodbujajo izločanje prebavnih sokov in odvajanje žolča iz žolčnika ter izboljšujejo delovanje jeter.