VSESTRANSKO UPORABEN

Med sprehodom naberimo zdravilni brestovolistni oslad

Mare Koren
9. 7. 2022, 10.19
Deli članek:

Tokrat spoznavamo brestovolistni oslad, ki ga lahko danes opazimo predvsem na sprehodih ob rekah ali jezerih. S pripravki iz te rastline lahko hitro preženemo simptome prehladnih obolenj, mazilo pa je v pomoč tudi pri revmatičnih obolenjih.

Dreamstime
Našli ga bomo na obrežjih rek in jezer, na vlažnih travnikih in v goščavah.

Dreamstime
Zraste do dva metra visoko.

Brestovolistni oslad se rad razrašča po vlažnih travnikih, v grmičevjih in goščavah ter ob rečnih rokavih in bregovih rek po vsej Sloveniji. Prepoznamo ga predvsem po dlakavih listih, sestavljenih iz treh do petih parov nazobčanih lističev, ki rastejo na votlem steblu z rdečimi žilami.

Podoben praproti, s smetanasto belimi cvetovi

Brestovolistni oslad zraste do dva metra visoko. Po listih na prvi pogled spominja na praprot, a od te ga sploh v poletnih mesecih razločujejo sladko dišeči smetanasto beli cvetovi, ki rastejo v obliki socvetij; odpirajo se vse od junija pa do septembra ter so vaba za čebele in druge žuželke. Zaradi prijetnega medenega vonja so cvetove v srednjem veku uporabljali za odišavljanje piva in vina. Če bomo cvetove posušili, bodo razvili vonj, ki spominja na grenke mandlje.

Socvetja nabiramo junija in julija

Zdravilci in zeliščarji priporočajo nabiranje socvetij, še preden se cvetovi povsem odprejo. Nabiramo lahko sicer celotno rastlino, skupaj s koreninami. Tako cvetove kot stebla in liste karseda hitro posušimo v senčnem in dobro zračnem prostoru, tako se bomo izognili spremembam barve in gnitju. Posušene nato hranimo v dobro zaprtih steklenih posodah, v temnem prostoru. Posušeno zelišče vsebuje eterično olje salicilne kisline, cvetovi pa flavonoide, vanilin, heliotropin in čreslovine, ki dajejo osladu trpek okus. Salicilati delujejo protivnetno in so v pomoč v prehladnih obolenjih.

Dreamstime
Sladko dišeči smetanasto beli cvetovi, ko jih posušimo, dobijo vonj, ki spominja na grenke mandlje.

Kdaj ga uporabljamo

Zaradi čreslovin je brestovolistni oslad nepogrešljiv pri obolenjih želodca in črevesja. Med najpomembnejše učinke uvrščamo predvsem protivnetno delovanje. Salicilna kislina pomaga pri vnetnih procesih ter predvsem pri revmi, vročičnih obolenjih in infekcijah. Zaradi flavonoidov, ki blažijo mišične krče in lajšajo prebavne težave, je brestovolistni oslad zelo dobrodošel denimo pri razjedah na želodcu in dvanajstniku. Dokazano znižuje telesno temperaturo pri vročini in zmanjšuje bolečine. Zaradi teh lastnosti velja za eno najučinkovitejših naravnih zdravil za prehladna obolenja. Ker deluje blago diuretično, se pitje čaja priporoča tudi pri težavah z zastajanjem vode v telesu in ledvičnih težavah.