Do Ženevskega jezera

Pogačar zanesljivo obdržal rumeno majico, v zaključnem sprintu zmagal van Aert

S.R.
9. 7. 2022, 15.33
Posodobljeno: 9. 7. 2022, 19.10
Deli članek:

Karavano kolesarjev danes pot kolesarske dirke po Franciji vodi v Švico, vse do Ženevskega jezera. Tadej Pogačar se je po suverenih vožnjah na zadnjih etapah nanjo seveda podal v rumeni majici. Etapo je končal na tretjem mestu.

Profimedia
Tadej Pogačar

186,3 kilometre dolga trasa od Doleja do švicarske Lozane se bo končala s ciljnim vzponom, ki pa ni tako zahteven, kot je bil včerajšnji, ki je povsem razredčil skupino favoritov. Zmage na včerajšnji etapi se je po srditem spopadu z Dancem Jonasom Vingegaardom na ciljni črti veselil Pogačar. Vingegaard je bil pred današnjo etapo s 35 zaostanka tudi Pogačarjev najbližji tekmec v skupnem seštevku. Tretji je bil Britanec Geraint Thomas. Primož Roglič je višjo uvrstitev naskakoval s 13. mesta.

Današnja etapa se je začela z izjemno bojevitostjo, že kar hitro pa jo je presekal množičen padec, ko je po tleh zgrmela skoraj polovica skupine kolesarjev. Med njimi je bil tudi naš as Pogačar, ki jo je na srečo odnesel brez hujših posledic, sta pa morala zaradi padca etapo predčasno zaključiti dva kolesarja. Tudi danes so se našli drzni ubežniki, med njimi pa najnevarnejši Mattia Cattaneo. Beg jim ni uspel, Pogačar si je s svojo ekipo UAE Emirates uspel prigarati ugoden položaj za drugi del etape. Dvojica na čelu s Cattaneom je sicer še vedno bežala s skoraj dvema minutama prednosti, a so jima za vrat dihali zasledovalci. Po gorskem cilju tretje kategorije so po planoti na Jurskem pogorju odkolesarili na švicarsko stran. Glavnina kolesarjev se je nato spustila proti Ženevskemu jezeru, a jih je pred ciljno črto čakal še en vzpon.

Profimedia
Zmagal je Belgije Wout van Aert

Deset kilometrov pred koncem je bila dirka še povsem odprta, Cattaneo je omagal, pred glavnino pa je pedala poganjal le še Britanec Fred Wright, a je njegova prednost skopnela na dobre pol minute. Na zadnjem vzponu se je v usodo vdal še Wright, v najboljšem položaju pa je bila ekipa Jumbo Visma, a je v ospredje uspel prodreti tudi Pogačar. Pod hudičevim jezikom, na najbolj strmem delu dober kilometer pred koncem, je vozil kot tretji, a se je vodilnih glavnina še vedno držala. Sledilo je približno 400 metrov sprinta, v katerem je Pogačar končal kot tretji. Na koncu je bil najmočnejši Belgijec Wout van Aert (Jumbo Visma), drugi je bil Avstralec Michael Matthews (Team BikeExchange-Jayco). Roglič (Jumbo Visma) je etapo končal na 14. mestu. V skupnem seštevku z 39 sekundami prednosti pred Vingegaardomostaja Pogačar. Thomas ima na tretjem mestu že 1,14 minute zaostanka. Roglič ostaja na 13. mestu.

Pogačarjevo ekipo UAE Emirates je sicer danes zaradi okužbe z novim koronavirusom zapustil Norvežan Vegard Stake Laengen. S težavami se srečuje tudi Roglič, ki po padcu čez balo slame na etapi »po kockah« v hrbtu še vedno čuti bolečine. Kot je pojasnil, vsak pritisk na pedala začuti kot »nož v hrbet.«

Profimedia
Tadej Pogačar, Belgijec Wout van Aert in Danec Magnus Cort Nielsen.