Šrilanka

Predsednik po celodnevnih protestih napovedal odstop

STA
9. 7. 2022, 20.58
Posodobljeno: 9. 7. 2022, 20.59
Deli članek:

Šrilanški predsednik Gotabaya Rajapaksa je danes po celodnevnih demonstracijah v prestolnici Kolombo, med katerimi je jezna množica vdrla v njegovo rezidenco in urad, napovedal, da bo 13. julija odstopil s položaja. Pred njim je pripravljenost na odstop in oblikovanje vlade narodne enotnosti izrazil tudi premier Ranil Wickremesinghe.

Profimedia
Protesti na Šrilanki.

Predsednikovo odločitev je v televizijskem nagovoru naznanil predsednik parlamenta Mahinda Abeywardana. Množice protestnikov so se danes zbrale v prestolnici Šrilanke, da bi izrazile nezadovoljstvo zaradi hude gospodarske krize, ki pesti to otoško državo. Odstop obeh vodilnih mož Šrilanke je bila ena osrednjih zahtev demonstrantov. Poleg predsednikovih poslopij je bil tudi dom predsednika vlade tarča vdora protestnikov, ki so tam še zanetili požar.

Profimedia
Protesti na Šrilanki.

Šrilanka se trenutno sooča z največjo gospodarsko krizo, od osamosvojitve izpod britanskega kolonialnega jarma. Država je od sredine aprila, ko ni mogla poravnati 51 milijard dolarjev zunanjega dolga, plačilno nesposobna, zaradi hudega pomanjkanja tujih valut pa trgovci ne morejo uvoziti nujnih življenjskih potrebščin.

V državi je skoraj povsem zmanjkalo bencina in dizelskega goriva, zato je bilo zaradi varčevanja z omejenimi zalogami goriva odrejeno zaprtje najpomembnejših vladnih uradov in šol. Predsednikov brat Mahinda Rajapaksa je že v začetku maja odstopil s položaja predsednika vlade, a to ni umirilo političnih razmer v tej obubožani državi.

Profimedia
Protesti na Šrilanki.