LIČINKE POKALIC

Če po vrtu zaigrajo strune, jim vi zagodite po svoje

Mare Koren
26. 6. 2022, 12.21
Deli članek:

Deževno vreme oziroma večja vlaga na vrtu pomeni nevarnost razvoja plesni, še posebno na krompirju in paradižniku, te razmere pa hkrati obožujejo strune, ličinke hroščev pokalic.

Dreamstime
Zoper strune se lahko uspešno borimo z nastavljanjem krompirjevih gomoljev tik pod površino zemlje in rednim odbiranjem.

Zagotovo ste že slišali za tiste strune, ki na vrtu nič kaj lepo ne igrajo, temveč razgrajajo in delajo škodo. Strune so sicer na prvi pogled deževnikom podobne živali, le da ne dosežejo več kot štiri centimetre. Njihova barva je nekoliko bolj oranžna, na otip pa dajejo občutek oklepa. Največ škode naredijo na koreninskem delu rastlin, še posebej sta izpostavljena korenček in krompir, a v slast jim gredo tudi solata, kolerabica, redkev in druga zelenjava.

Zmožne uničiti celoten pridelek

Strune napadajo predvsem v času rasti, zato številne vrtnine ne uspejo zrasti v zdrav pridelek, saj jih še pred tem močno obgrizejo ter tako preprečijo nadaljnje uspevanje. Večino svojega življenja preživijo v tleh, zato smo primorani vrtnine ob koncu vrtne sezone izvleči iz zemlje in jih spomladi ponovno zasaditi. Če ne ukrepamo dovolj hitro, so strune zaradi hitrega razmnoževanja zmožne uničiti ves pridelek.

Dreamstime
Če ne ukrepamo dovolj hitro, lahko strune zaradi hitrega razmnoževanja uničijo ves pridelek.

Redno kolobarjenje

Najboljša preventiva pred strunami je redno kolobarjenje, tako na vrtu kot na poljih, saj jih tako povsem uničimo. Še posebno se je treba izogibati sajenju krompirja in koruze na istem predelu vrta. Pa tudi čebuli, zelju, korenju, brokoliju in solati vedno znova namenite nove kotičke. Strune se še posebno rade razmnožujejo v zemlji, ki je bogata s hlevskim gnojem, zato te predele pred setvijo dobro prekopljite, vmes pa nastavite vabe.

Dreamstime
Strune so pravzaprav ličinke hroščev pokalic.

Naravna vaba

Najboljša vaba za strune je gomolj krompirja, saj ga imajo najraje. Gomolj prerežite na več delov in jih dopoldne položite v zemljo, proti večeru, ko so se na njih nabrale strune, pa jih odstranite in uničite. Namesto krompirja lahko uporabite tudi korenje, kolerabo ali koruzo.

Organska zastirka

Odlična rešitev je tudi organska zastirka, saj hrošči pokalice tako ne bodo izlegli jajčec. Zastirko je sicer smiselno nasuti že takoj ob vzklitju oziroma po sajenju rastlin. Če se boste zastiranja lotili zdaj, najprej preverite, ali strune res še niso napadle gredic.