Ob morju

Kako se med počitnicami izogniti sprožilcem alergij

Mojca Kopriva
26. 6. 2022, 10.17
Deli članek:

Napadi kihanja, solzne oči, srbeča koža … To so le nekateri znaki diagnoze »alergija«, s katero se spopada vse več ljudi.

Dreamstime
Klima ob morju je nadvse ugodna za astmatike.

Zaradi cvetenja nekaterih trav in dreves je marsikoga strah iti tudi na krajši sprehod po okolici, kaj šele na dopust v daljne kraje. A ob pravilnem načrtovanju in pametni izbiri dopustniškega kraja vam alergija ne bo pokvarila počitnic.

Preudarno izberite počitniški cilj

V hribih in visokogorju oziroma nad 1500 metri nadmorske višine v zraku ni več cvetnega prahu in tudi pršice na tej višini ne morejo preživeti. Ob Sredozemskem morju in na Kanarskih otokih se lahko povsem izognete cvetnemu prahu breze, nasprotno pa je tega v izobilju v Skandinaviji. Klima ob Sredozemskem ali Severnem morju je sicer nadvse ugodna za astmatike, zato so ti kraji lahko za vas odličen cilj.

Priprave pred dopustom

Vsekakor je pred dopustom dobro še enkrat obiskati osebnega zdravnika. Še posebno če trpite za hudo alergijo, z močnimi reakcijami. Zdravnik vam lahko svetuje, pojasni morebitna tveganja in pomaga sestaviti potovalno lekarno. V nekaterih evropskih državah poznajo tudi mednarodno izkaznico za alergike (vključuje vse podatke o vaši alergiji, seznam, katerih živil ne smete uživati, in podobno), ki jo lahko izdelajo v različnih jezikih.

Dreamstime
Nekateri hoteli imajo celo posebne sobe za alergike.

Načrt potovanja

Na oblazinjenih sedežih vlakov, avtobusov in letal se pogosto zadržujejo pršice, zato se boste stiku z njimi zelo težko izognili. Pomagajte si s protialergijskim zdravilom. Predvsem pa si za načrtovanje poti vzemite dovolj časa: stres zaradi hitenja, tek za avtobusom ali vrvež na letališču lahko pri astmatikih sprožijo akuten napad. Pri vožnji z avtomobilom pa naj bodo  okna zaprta, saj tako morebitni alergeni v zraku ne bodo mogli vstopiti v notranjost vozila.

Rezervirajte primeren hotel

Soba, v kateri boste prenočevali, naj ima tla obložena s parketom ali ploščicami; izogibajte se hotelskim sobam in apartmajem s preprogami, tapetami in zavesami. Za alergike na pršice je še posebej pomembno, da so prostori zračni, posteljo pa popršite z razkuževalnim sredstvom. Pri alergiji na določena živila se pozanimajte, ali hotelska restavracija ponuja ustrezno prehrano. Nekateri hoteli imajo celo posebne sobe za alergike.