nedozorele, a ravno zato užitne

Na vrtu že nabiramo in uživamo prve bučke

Mare Koren
24. 6. 2022, 07.49
Deli članek:

Na vrtovih pridni vrtnarji že uživajo v prvih bučkah, ki so pognale v vročem juniju. Nedvomno so zelo priljubljena hrana, saj se podajo k piknikom in večernim zabavam, k mesu, solatam, iz njih lahko pripravimo juho …

Dreamstime
Bučke so nepogrešljiva vrtnina v poletnih mesecih.

Bučke in buče so zelo priljubljena hrana, poznamo pa kar nekaj vrst. Te dni so nas razveselile predvsem podolgovate zelene bučke, imenovane cukini. Bolj kot ime je pri bučkah zanimivo, da gre za nedozorelo sadje, kot pravijo strokovnjaki, saj so otekli jajčniki bučkinega cveta. Veste, da smo jih v Evropo prinesli iz Južne Amerike, Mehike in zahodne Indije?

V dolžino tudi čez meter

Dreamstime
Bučke lahko na vrtu zrastejo tudi do enega metra, a so najboljše tiste do velikosti 30 centimetrov.

Prve bučke, ki jih te dni uživamo, lahko zrastejo v dolžino enega metra in so običajno temno do svetlo zelene barve. V številnih kuhinjah ne uporabljajo samo plodov, temveč tudi cvetove, ki so prav tako užitni. Jemo jih lahko na enake načine priprave kot plodove, torej jih cvremo, pečemo in kuhamo.

Vsestransko uporabne

Bučke lahko uporabljamo v različnih kulinaričnih receptih, saj so precej nevtralnega okusa, zaradi česar se odlično podajo k vsaki jedi. Običajno jih ne postrežemo surovih, saj so veliko boljše kuhane ali pečene. Iz njih lahko pripravite pečene, nadevane, kuhane, ocvrte, polnjene, spečete lahko celo bučni kruh. Lupljenje ni potrebno, saj mehka lupina v ustih skoraj razpade.

Porabite jih v tednu dni

Ko jih odtrgate, ne bodo dolgo sveže. Najdlje jih boste v hladilniku hranili teden dni ali manj. V tem času izgubijo trdnost, zunanji del se zmehča in začne gniti. Če bučk nimate na domačem vrtu, se ponje odpravite na tržnico. Izberite tiste, ki imajo kakšno belo ali svetlejšo liso, saj je to nesporen dokaz, da so rasle na prostem.

Vir antioksidantov

Raziskovalne študije so dokazale, da so bučke odličen vir antioksidantov – karotenoidov. Olupek in koža bučk sta še posebno bogata z antioksidanti, zato jih nikar ne lupite, obenem pa ravno zato kupujte ekološko vzgojene. Da bi obdržali čim več koristnih snovi, jih ne pogrevajte v mikrovalovni pečici in ne vrite, pač pa jih pripravite s pomočjo pare ali jih zgolj popecite.

Dreamstime
Več kot odlični so tudi bučkini cvetovi, ki jih pripravite podobno kot plodove.