Zanimivosti

Nepozabna izkušnja, ki v tebi prebudi rajske občutke

Oglasno sporočilo / Revija Jana
24. 6. 2022, 10.52
Deli članek:

S kolesom po delti reke Pad

Pokrajina ob izlivu reke Pad v Jadransko morje, je dokaj blizu naših krajev, a kljub temu je za večino povsem neznana. Škoda, saj je v njej, kot pravi Darja Verbič, navdušena rekreativna kolesarka, mogoče uživati tako in drugače: v naravnih lepotah rečne delte in obmorske pokrajine, v kulinarični ponudbi, pa tudi v dobro pripravljenih in označenih kolesarskih poteh, ki vodijo po nasipih med rečnimi kanali.

Kolesarski izlet, ki ga je za nas opisala Darja Verbič, je imel poseben razlog: testiranje novih električnih koles. Seveda pa kraji v delti reke Pad niso bili izbrani po naključju. Tam sta z možem Janezom Resnikom v preteklih letih že večkrat kolesarila in se domov vedno vrnila navdušena.

»Z možem veliko kolesariva po naši obali in v zaledju slovenske Istre, a sva se letom primerno odločila, da pri tem ne želiva preveč trpeti,« pravi nasmejano, »zato imava električna kolesa. Bila sva med prvimi uporabniki električnih koles, kmalu po tistem, ko so pri nas prišli v prodajo. Od tega je že toliko časa, da sva se kolesi odločila zamenjati za novejšo različico.« Na testno vožnjo novih koles sta se odpravila v delto reke Pad.

Nešteto malih rokavov in kanalov

Kraje v bližnji italijanski pokrajini sta že prej dobro poznala. »Oba z možem sva delala kot turistična vodiča in sva zato zanimivo pokrajino spoznala že prej. Še bolj naju je pokrajina očarala, ko sva se tja prvič odpravila s kolesi. Mislim, da sva bila do zdaj tam že štirikrat ali petkrat.« 

Pad je najdaljša italijanska reka, ki teče po prostrani nižini, dolga je skoraj sedemsto kilometrov, izliva pa se v obliki delte oziroma petih rečic na območju južno od Benetk med krajema Chioggia in Ravenna. Med njimi je še nešteto malih rokavov in kanalov. V prejšnjih stoletjih so ob njih zaradi varovanja pred poplavami zgradili nasipe, po katerih pogosto potekajo ceste oziroma poti. Te so naravnost idealne za kolesarjenje. Nekatere so tudi asfaltirane, druge z dobro urejenim makadamom. Predvsem pa so ravne, torej brez napornih klancev, da je v opazovanju pokrajine mogoče še bolj uživati.

Spregledani naravni biser

Čudoviti naravni park oziroma rezervat je še vedno dokaj neznani del Italije, kar je velika prednost, poudari. Turisti se zgrinjajo v večja mesta, nabita z kulturnimi in zgodovinskimi znamenitostmi, umaknjeni naravni biser pa prepustijo drugače naravnanim obiskovalcem.  Celotna delta je prepredena s cestami in potmi, idealnimi za kolesarjenje, ki pa še vedno niso pretirano oblegane s turisti. Kljub temu so tamkajšnji prebivalci dobro pripravljeni na izletnike,  kolesarske poti so razdelane po različnih predelih, informacije z zemljevidi je mogoče dobiti na vsaki recepciji ali v pisarnah za turiste. Za nekatere poti so izdelali zemljevide, ki jih lahko namestiš na balanco kolesa in slediš opisu. Na cestah so vozniki pozorni na kolesarje. Vožnja je tako pravi užitek.

Nekateri prevozi čez kanale so za kolesarje brezplačni

Delta, prepredena s kanali in potmi, je krajinski park, ki je poleg tega še pod dvojno Unescovo zaščito, kot kulturna dediščina in kot biotsko raznolika pokrajina. Tako ostaja še vedno redko naseljena in brez velikih turističnih objektov, ki bi računali na veliko število turistov. V majhnih krajih je brez težav mogoče najti prenočišče, tudi cene niso pretirane. Za kolesarjenje tudi ni treba plačati posebnih pristojbin, celo nekateri prevozi čez kanale so za kolesarje brezplačni.

Vsak prizor jemlje sapo

»Tokrat sva po delti reke Pad kolesarila maja, kar je bilo idealno zaradi temperature, saj še ni bilo prevroče. Poleg tega je bilo zelenje povsod bujno. Pokošena polja so dehtela od vonjav, cvetje je bilo mogoče opazovati na vsakem koraku. V naravnem rezervatu gnezdijo neskončne jate ptic, ki se oglašajo in njihovi glasovi te spremljajo vso pot, še posebej zgodaj zjutraj ali zvečer. Poskusite vse to sestaviti v en sam občutek pokrajine: kolesariš ob vodnem kanalu, mir je popoln, spremlja te čudovit vonj rastlin cvetočih polj, vsak prizor jemlje sapo in spremlja te žvrgolenje ptic. Res rajski občutki!« opisuje Darja Verbič. »Na več predelih je mogoče videti plamence, čapljam podobne ptice z značilnim rdečkasto obarvanim perjem, ki živijo v velikih jatah. Pogled nanje je prav tako nekaj izjemnega.«

Še ena posebnost

Ob kanalih so školjčišča, kjer gojijo klapavice. Te ponujajo lokalne gostilne in restavracije, skupaj s preostalo kulinarično ponudbo, na primer jeguljami, značilno za kraje ob delti. »Tudi v manjših naseljih je turistična ponudba raznolika in bogata. Za kraje ob Padu je značilna pridelava riža. Tudi v delti reke ga je mogoče kupiti v kmečkih turizmih in zadrugah, prav tako kot druge lokalne pridelke.« Pokrajina je kmetijsko razvita, polna polj in namakalnih naprav. Obenem pa je v delti še vedno veliko praznih hiš nekdanjih prebivalcev, ki so si delo poiskali drugje, njihova bivališča pa so zdaj le še značilnost slikovite pokrajine. Med njimi so tudi takšne, ki jih obnavljajo in preurejajo v značilnem slogu ter vključujejo v turistično ponudbo.

V povprečju sta na dan prekolesarila 60 kilometrov

In kako se organizirati za takšno pot? »Najbolje je vnaprej najti prenočišče na spletu, nato pa se iz katerega od manjših krajev odpraviti na krožne izlete. »Midva si po navadi za izbrano pot vzameva ves dan. Tako prekolesariva v povprečju kakih šestdeset kilometrov. Vmes narediva veliko postankov. Za prvo seznanitev s kraji si je dovolj vzeti že konec tedna. Od slovenske meje do delte je le slabi dve uri vožnje. V dveh ali treh dneh sproščenega kolesarjenja je tako mogoče doživeti veliko, predvsem pa se sprostiti in uživati v čudoviti naravi tik ob morju in rečnih kanalih, ki je drugačna kot v našem okolju.«

Tudi če kolesarje pusti vreme na cedilu, je v okolici ogromno znamenitosti, ki si jih je zanimivo ogledati. Večje mesto s tisočletno zgodovino je Padova, znamenitosti so tudi v manjših krajih, kot sta Ravenna ali Chioggia.

Za uživanje v čudoviti pokrajini delte reke Pad niso potrebni posebni podvigi: pot do tja ni zelo dolga in kolesariti je mogoče s povsem običajnim kolesom brez dodatne opreme, saj poti povsod vodijo po ravnem. Ponudba v manjših krajih je raznolika in bogata, cene so sprejemljive, narava pa, kot jo je opisala kolesarka Darja Verbič, na vsakem koraku jemlje dih ter pomaga obiskovalcu, da vsaj za kratek čas pozabi na skrbi in vsakdanjost.