Vidna s prostim očesom

V karibskem močvirju odkrili največjo bakterijo na svetu

S.R.
25. 6. 2022, 19.45
Deli članek:

Bakterijo, ki so jo znanstveniki nedavno odkrili v z mangrovami poraščenem karibskem močvirju, je mogoče videti celo s prostim očesom.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Tanko belo vlakno, veliko kot človeška trepalnica, je »največja bakterija, kar smo jih doslej odkrili,« je pojasnila morska biologinja s kalifornijskega laboratorija Berkeley Lab Jean-Marie Volland. Vollandova je namreč s svojo ekipo izsledke odkritja v četrtek objavila v prestižni znanstveni reviji Science.

Na prvi primerek bakterije, ki so ji nadeli latinsko ime thiomargarita magnifica, je sicer že leta 2009 naletel soavtor študije in biolog na Univerzi francoskih Antilov Olivier Gros, a takrat zaradi velikosti še ni vedel, da gre za bakterijo. Po poročanju tiskovne agencije AP je šele poznejša genska analiza pokazala, da je organizem v resnici sestavljen iz ene same bakterijske celice. Nahajal se je na potopljenem listju mangrov na območju otočja Guadeloupe, na podlagi poznejših novih najdb, ko so iste organizme našli še na lupinah ostrig, kamnih in steklenicah, potopljenih v močvirju, pa so ugotovili tudi, da te bakterije v povprečju v dolžino merijo 0,9 centimetra.

Kot so še pojasnili raziskovalci, jih v laboratoriju še niso uspeli vzgojiti, hkrati se ponašajo z za bakterije nenavadno strukturo. Krasi jo namreč večji osrednji predelek, tako imenovana vakuola, v kateri v razmeroma nadzorovanem okolju poteka del celičnih procesov in s pomočjo katere lahko zaobide določene fizične omejitve glede svoje velikosti.

Vol­lard et al.
V povprečju dosežejo dolžino 0,9 centimetra.