Pripravki iz lipe so znani že stoletja, denimo čaji in poparki. Veljajo za priljubljeno domače zdravilo pri prehladnih obolenjih, kašlju, za pospeševanje potenja, zniževanje telesne temperature in krepitev odpornosti. Lipov čaj priporočajo tudi za pomirjanje, odvajanje vode pri obolenjih ledvic in mehurja ter kot blagodejno pomoč ob trebušnih krčih, tako pri otrocih kot odraslih.

Naberimo dišeče cvetove

Pri nas uspevata dve vrsti lipe. To sta lipa in lipovec, ki sta enako zdravilna. Lipo po navadi najdemo v listnatih gozdovih, pogosto raste tudi ob cestah, je okras travnikov in parkov ter starih kmetij. V zdravilne namene nabiramo cvetove, ovršne liste in beljavo. To je notranja plast lubja in les tik pod njim. Za čaje in poparke nabiramo komaj odprte cvetove skupaj z ovršnimi listi, ki jih razprostremo v tanki plasti in sušimo v senci. Posušeni cvetovi so uporabni največ dve leti, nato jih praviloma zavržemo. Stare posušene cvetove prepoznamo tudi po rdečkasti barvi. Če nabiramo beljavo, jo lupimo z divje rastočih dreves ter sušimo na senčnih in dobro zračnih mestih. Cvetovi vsebujejo fenolne kisline, čreslovine, flavonoide, sluzi in eterično olje, ki ima pomirjujoč učinek.

Poparek za krepitev imunosti

Iz posušenih cvetov običajno pripravljamo poparek. Pripravimo ga iz petih gramov cvetov, ki jih stresemo v liter vrele vode in pustimo pet minut. Nato precedimo. Če pripravljamo kuro za potenje, pijemo zelo vroč čaj, medtem ko za preprečevanje prehlada in krepitev imunske odpornosti pijemo manj vročega. Pomaga pa tudi pri manjših motnjah spanja.