steklokeramična plošča

Zažgani ostanki hrane, prismojena maščoba ...

Mare Koren
12. 6. 2022, 18.14
Deli članek:

Kuhanje je prijetno opravilo, ki družino vsakič znova zbere za mizo, a po kuhanju pride na vrsto tudi čiščenje. Posebej previdni moramo biti pri čiščenju steklokeramične plošče, na kateri ostanejo različni madeži.

Dreamstime
Ne uporabljajte grobih krp za čiščenje in čistil, ki niso namenjena steklokeramičnim ploščam.

Med kuhanjem pogosto pade kaj tja, kamor ne bi bilo treba. Na steklokeramični plošči se tako znajdejo madeži zažganega oglja, razlitega kropa, zogleneli ostanki hrane in še bi lahko naštevali. Če želimo, da bo plošča čim dlje videti kot prvi dan, je dobro imeti pri roki nekaj osnovnih pripomočkov, da bomo zagotovili svetlečo in čisto površino.

Ostanki hrane

Ti se med kuho pogosto znajdejo na steklokeramični plošči, in če jih ne odstranimo, po navadi zoglenijo in se grdo zažgejo. Kaj narediti? Jih odstraniti takoj ali pustiti, da kuhanje končamo in se plošča ohladi? Strokovnjaki svetujejo, da počakamo, da se steklokeramična plošča povsem ohladi. Potem madeže s površine nežno postrgamo, ploščo pa pobrišemo z mehko krpo iz mikrovlaken. Nikoli ne uporabimo gobice z grobim delom za pomivanje posode, saj lahko poškoduje površino.

Zažgana maščoba

Pri cvrtju se madeži maščobe pogosto znajdejo po celotni površini steklokeramične plošče. Najhuje je na grelnem panelu, na katerem smo cvrli, saj se tam maščoba še dodatno zažge in zažre. V prvi vrsti madež odstranimo s strgalom za steklokeramične plošče, nato uporabimo čistilo za steklokeramične plošče, ki bo z abrazivno strukturo madeže privzdignilo, da jih bomo z lahkoto odstranili. Ploščo nato obrišemo s krpo iz mikrovlaken do popolnega sijaja.

Dreamstime
Moč sode bikarbone in kisa bo odstranila tudi trdovratne madeže.

Druge razlite tekočine

Za čiščenje steklokeramične plošče lahko uporabimo tudi domače čistilo – alkoholni kis. Na ohlajeno ploščo zlijemo nekaj kisa, podrgnemo po madežih in pustimo nekaj minut učinkovati. Nato z mehko krpo odstranimo trdovratne madeže in ostanke kisa. Steklokeramično ploščo na koncu dobro obrišemo z vlažno krpo, da odstranimo še morebitne ostanke kisa in umazanije.

Moč sode bikarbone in kisa

Če plošče že dalj časa niste očistili, je velika verjetnost, da so se na njej nabrali trdovratni madeži. Tako ploščo posujte s sodo bikarbono in poškropite s kisom, da steče kemijska reakcija in se soda bikarbona začne peniti. Na kuhališče nato položite vlažno kuhinjsko krpo, ki bo pripomogla, da se madeži dodobra omehčajo, in pustite delovati vsaj pol ure. S strgalom najprej odstranite vse trdovratne madeže in ostanke sode bikarbone in kisa. Nanesite čistilo za steklokeramično ploščo in ploščo še enkrat temeljito očistite z mehko krpo.