POLETNA SKUŠNJAVA ŠTEVILKA 1

Le kdo se v vročih dneh lahko upre ohladitvi in osvežitvi s sladoledom

Mojca Kopriva
11. 6. 2022, 21.27
Deli članek:

V poletnih dneh vsi hrepenimo po mamljivi, sladki, ledeno hladni osvežitvi na palčki, v banjici ali kornetu, ki jo poznamo po imenu sladoled.

Dreamstime
V sladoledu je veliko zračnih mehurčkov, ki blažijo hlad, in zato ni tako mrzel kot ledeno mrzla pijača. Poleg tega se na poti do želodca segreje vsaj na deset stopinj Celzija.

A poletna skušnjava in sladica številka ena je lahko prava kalorična bomba, ki ob koncu počitnic vodi v dvig kazalca na tehtnici. Bi rajši uživali v ledenem posladku in pozabili na kalorije? Potem ne prezrite ledenih pasti, v katere se lahko ujamete.

Zakaj so sladoledi polni sladkorja

Mrzle jedi vplivajo na naše okušalne brbončice, tako da deloma »zamrznejo« tudi občutek za sladko. Zato proizvajalci sladoleda v svoje izdelke dodajo zelo veliko sladkorja, da okrepijo okus po sladkem. Mlečni in kremasti sladoledi zato vsebujejo 20 g sladkorja na 100 g sladoleda. Pri sladoledih na pretežno vodni osnovi je to razmerje nekoliko boljše.

Koliko kalorij

Na embalaži kupljenih sladoledov je zapisano, koliko kalorij vsebujejo na 100 g teže. Klasična vaniljeva lučka s čokoladnim oblivom ima na primer 260 kalorij, takšna z dodatkom mandljev še 20 kalorij več. Ledena tablica z dodanimi arašidi pa zbere celo 350 kalorij. A ne le sladoled, tudi različni prelivi, posipi in korneti so prava kalorična bomba! Navaden kornet prišteje kalorični vrednosti sladoleda v povprečju od 60 do 130 kalorij, sladkorni pa od 120 do 160 kalorij. Zato je najbolje, da vam ga postrežejo v lončku. Seveda je sladoled, ki si ga pripravite sami in varčujete s sladkorjem, najprej odlična in za povrh še najpametnejša izbira.

MANGOV SLADOLED

Porcija: 100 kcal

Sestavine za 4 osebe:

1 zrel mango

200 ml pomarančnega soka

2,5 žlice agavinega sirupa

Priprava: Vse sestavine zmiksamo in maso zlijemo v banjico. Oblikujemo kepice in postrežemo v kornetu ali, še bolje, v lončku.

BRUSNIČNOJAGODNI SLADOLED NA PALČKI

Porcija: 70 kcal

Sestavine za 4 osebe:

40 g posušenih brusnic

100 ml brusničnega soka

125 g jagod ali malin

1 žlica sladkorja

1 zavoj vaniljevega sladkorja

Priprava: Brusnice, sok, jagode in oba sladkorja zavremo. Vse ukašimo in napolnimo štiri lončke (po 60 ml). Vstavimo palčke, ko zmes že rahlo zamrzne.

LIMONIN SLADOLED

Porcija: 160 kcal

Sestavine za 4 osebe:

250 ml jogurta

250 ml sladke smetane

3 bio limone

Priprava: Zmešamo jogurt in sladko smetano. Nastrgamo lupino ene limone. Iztisnemo sok obeh limon in zmešamo sok, lupino, jogurt in sladko smetano. Dno ploščatega nizkega modela (najboljši je kovinski) obložimo s plastično folijo, nanjo pa vlijemo maso za sladoled. Zamrznemo. Sladoled narežemo na pravokotne kose in jih položimo med dva oblata.

ZMRZLINA IZ LUBENICE IN JAGOD

Porcija: 112 kcal

Sestavine za 4 osebe:

225 g nemastnega jogurta z okusom limone

2 skodelici lubenice brez koščic

500 g jagod

1 banana

Priprava: V mešalniku ukašimo vse sestavine, jih vlijemo v lončke in damo v zamrzovalnik. Ko rahlo zamrznejo, vanje zapičimo lesene palčke.