1. Amadea – 307 milijonov evrov

amadea 2
Superyacht.com
amadea 2

ZDA so z dovoljenjem oblasti na Fidžiju v začetku maja zasegle 307,3 milijona evrov vredno jahto Amadea, katere lastnik je sankcionirani oligarh Sulejman Kerimov. Po uradnih podatkih naj bi bila jahta zasežena zaradi pranja denarja, a je bilo zagotovo pomembno tudi dejstvo, da velja Kerimov za enega bolj prepoznanih ruskih oligarhov, ki so se po izbruhu vojne v Ukrajini v begu pred sankcijami podali na daljša potovanja. Amadea lahko udobno sprejme do 16 gostov v osmih kabinah, ki vključujejo delovno sobo in garderobo, dve kopalnici in spalnico. Prav tako se ponaša s kozmetičnim salonom, kinom, dvigalom in telovadnico.

2. Dilbar – 800 milijonov evrov

dilbar 1
Superyacht.com
dilbar 1

Med zaseženimi jahtami se je v Nemčiji znašla tudi jahta Dilbar, 600 milijonov dolarjev vredna superjahta milijarderja Ališerja Usmanova, rusko-uzbekistanskega oligarha iz ožjega kroga Vladimirja Putina. Plovilo upravlja kar 96 članov posadke, sprejme pa lahko do 24 potnikov v 12 razkošnih kabinah. Gostje lahko med drugim uživajo v kozmetičnem salonu, telovadnici in savni, za piko na i pa poskrbijo še bazen in dve pristajalne ploščadi za helikopterje, ki so gostom na voljo 24 ur na dan. Seveda jim je na voljo tudi 36-članska posadka, na krovu pa je med drugimi ves čas tudi zdravnik.

3. Crescent – 550 milijonov evrov

crescent 1
Superyacht.com
crescent 1

Španske oblasti so v drugi polovici marca zasegle jahto Igorja Sečina, ruskega oligarha in zaveznika ruskega predsednika Vladimirja Putina. Gre za slabih 550 milijonov evrov vredno in 135 metrov dolgo jahto, zasidrano v katalonskem pristanišču Tarragona. Tja je novembra lani prispela iz Italije, registrirana pa naj bi bila na Kajmanskih otokih. Na jadrnici lahko najdemo telovadnico, dvigalo, bazen, kino, žar, wellness center in kozmetični salon. Na voljo sta tudi dve helikopterski pristajalni ploščadi, ena na premcu, druga pa na zgornji palubi.

4. Jahta A. – 565 milijonov evrov

Sailing Yacht A
Superyacht.com
Sailing Yacht A.

Marca so italijanske oblasti 530 milijonov evrov vredno jahto A., ki velja za največjo v zasebni lasti na svetu, zasegle v okviru sankcij proti ruskim oligarhom. Trijamborno, 143 metrov dolgo in 25 metrov široko jadrnico, ki jo poleg vetra poganja hibridni pogonski sistem dizlovih in električnih motorjev, so leta 2015 izdelali v nemškem Nobiskrugu, pluje pa pod bermudsko zastavo. Zaradi nekoliko nenavadne zunanjosti je jahto na morju praktično nemogoče zgrešiti, o njeni notranjosti pa je znanega le malo. Z leti smo lahko spremljali različne govorice o luksuzni jahti, eden izmed gostov, ki je imel srečo obiskati jahto oligarha Andreja Igoreviča Melničenka, pa je dejal, da ima podvodno opazovalnico s 30 cm debelim steklom.

5. Šeherezada – 725 milijonov evrov

Scheherazade 2
Superyacht.com
Scheherazade 2

Med zaseženimi jahtami se je znašla tudi Šeherezada, ki so jo leta 2020 splovili v nemški ladjedelnici Lurssen. Dolgo ni bilo znano, kdo je dejanski lastnik Šeherezade, a oblasti že od marca preiskujejo možne povezave med jahto in vodilnimi ruskimi politiki, vključno s Putinom.

Šeherezada lahko sprejme 18 gostov v devetih razkošnih apartmajih, za katere skrbi 40 članov posadke. Njena najvišja hitrost znaša 19 vozlov (35 km/h), pluje pa pod zastavo Kajmanskih otokov. Jahta, ki obsega kar šest nadstropij, ima dve helikopterski ploščadi, telovadnico, kopalnico s pozlačenimi ploščicami in zdravilišče, ki vključuje turško kopel, savno, komoro za krioterapijo in sobo za hidromasažo.

6. Leteči lisjak – 428 milijonov evrov

Flying Fox 1
Superyacht.com
Flying Fox 1

V Dominikanski republiki so zasegli jahto Leteči lisjak ruskega oligarha Dmitrija Kamenšičkega, njena vrednost pa je ocenjena na dobrih 400 milijonov evrov. Ponaša se s šestimi palubami, na katerih je zdravilišče, potapljaški center in celo center za krioterapijo. Na eni izmed palub je tudi več kot 37 kvadratnih metrov velik bazen, ki je z zložljivo steno razdeljen na vročo in hladno cono. Če to ni dovolj, Leteči lisjak ponuja tudi telovadnico, savno, jacuzzi in dekompresijsko komoro za tri osebe. Sprejme lahko do 22 gostov, ki lahko po svetovnih morjih potujejo v 11 kabinah, ki so urejene po standardu najsodobnejših hotelov s petimi zvezdicami.