DA BO VSE TAKO, KOT MORA BITI

Kmalu se bodo začele počitnice! Še znate pripraviti prtljago?

Mare Koren
12. 6. 2022, 20.03
Deli članek:

Potovanja so priložnost, da bremena vsakdanjika pustite za seboj – in to pomeni tudi, da se vam ne izplača s seboj tovoriti neorganiziranih kovčkov, polnih nepotrebnih modnih dodatkov ali pripomočkov, sicer boste ob koncu počitnic sklonjene glave zavili v lokalno trgovino po dodatno torbo, da boste lahko domov prinesli tudi nakupljene spominke in umazano perilo.

Dreamstime
Zvitki zavzamejo precej manj prostora, oblačila pa se ne mečkajo.

Pri pripravi prtljage marsikoga skrbi, da česa ne bi pozabil doma, po drugi strani pa bi s seboj rad vzel večino oblačil, ki jih rad nosi, čeprav je to težko izvedljivo. Tukaj so še obutev, kozmetika in ne nazadnje paket prve pomoči ... Kam vse natlačiti? Pred vami je nekaj koristnih nasvetov, kako premišljeno pripraviti počitniško prtljago.

Vodilo »za vsak primer« zamenjajte z »najbrž ne«

V kategorijo nujnih stvari pravzaprav spadajo samo zdravila in izdelki za prvo pomoč, torej stopite v stik z resničnim življenjem in premislite, koliko knjig dejansko potrebujete na dopustu – vam je kdaj v resnici uspelo prebrati sedem ruskih klasikov zapored?

Preverite vreme

Če se odpravljate v tujino, si je pametno urediti zdravstveno zavarovanje, ki krije stroške zdravljenja v državi, kamor potujete. 

Zdi se vam, da je na morju vedno toplo oziroma vroče, pa vendar preverite, kaj napovedujejo meteorologi. Proučite tudi splošno podnebje dopustniškega kraja. Ali je zvečer vetrovno ali vročina vztraja vso noč, do jutra? Povprašajte po izkušnjah tiste, ki so kraj že obiskali. Tako se boste izognili presenečenjem, bolje boste izbrali oblačila in obutev za s seboj in dobro izkoristili prostor v kovčku.

Priprava

Modne kombinacije načrtujte. Resda se je težko odreči razkošju trenutnega navdiha in izboru modne kombinacije po počutju, zato želimo vzeti s seboj čim večji delež svoje garderobe, a prav največji modni poznavalci pravijo, da so potovanja izvrstna priložnost za učenje umetnosti kombiniranja. Izberite kose oblačil, ki jih lahko uporabite v različnih kombinacijah, in s seboj vzemite nekaj nakita, ki kombinacije popestri, v torbi pa zasede presenetljivo malo prostora.

Vsebino kovčka najprej zložite na posteljo

Opravite predizbor. Slabo premišljeno zlaganje oblačil neposredno v kovček namreč vodi do podvajanja in mučnega boja z zapiranjem kovčka, medtem ko nam predogled izbranega omogoča racionalizacijo prtljage.

Razumsko s kozmetiko in ličili

Pri izboru ličil in kozmetike se osredotočite na osnove, izberite večnamenske negovalne izdelke in majhne embalaže, na dolgih poteh pa ne pozabite na priročne čistilne robčke, ki jih lahko vsestransko uporabljate kar spotoma.