Počitnice in stroški

Kakšne so cene trajektov na Hrvaškem? So se avtoceste podražile?

Monika Horvat
13. 6. 2022, 05.40
Deli članek:

Sezona poletnih dopustov je pred vrati. Tudi letos se bodo po podatkih turističnih agencij kljub občutnim podražitvam številni Slovenci odpravili dopustovat k južnim sosedom.

Profimedia
V primerjavi s starimi cenami so se trajektne karte v sezoni povišale za osem kun oziroma evro za odraslo osebo, za otroke za pol evra (štiri kune), za osebne avtomobile, avtodome in počitniške prikolice pa za 16 kun oziroma dobra dva evra.
Mostnine na Pelješac ne bo
Za vse ljubitelje otokov v južni Dalmaciji je gotovo razveseljiva novica, da jim bo pot olajšal nov most na Pelješac, za katerega ne bo treba plačati mostnine, torej bo za voznike brezplačen. Za dopust na Pelješcu in Korčuli tako ne bo več treba uporabljati (in plačevati) trajekta Ploče–Trpanj. Most, dolg 2,4 kilometra, so končali že v začetku leta, a bo po zadnjih informacijah za promet odprt med 19. in 21. julijem. Razlog za zamudo so nedokončane povezovalne ceste po Pelješcu in predor pri Stonu. Most je sicer najdražji infrastrukturni projekt, ki je bil sofinanciran s sredstvi EU. Izgradnja je stala 418 milijonov evrov, EU pa je prispevala 85 odstotkov denarja. Že nekaj let tudi ni več mostnine na mostu do otoka Krk.

Hrvaške avtoceste, kot že zadnji dve leti, s 15. junijem ne bodo uvedle desetodstotne redne sezonske podražitve cestnin na avtocestah. Bo pa dražja pot na otoke, saj so cene trajektnih vozovnic zaradi dražjega goriva narasle.

Cene cestnin hrvaških avtocest, ki vodijo proti morju, so se v preteklosti z začetkom poletne sezone običajno zvišale za 10 odstotkov, a kot je nedavno za medije dejal hrvaški infrastrukturni minister Oleg Butković, tradicionalnega sezonskega zvišanja 1112 kilometrov hrvaških avtocest tudi letos ne bo. Razlog za takšno odločitev je povečan promet v primerjavi z enakim obdobjem lani in celo letom prej, ki je bilo rekordno. Nov cenik pa je objavila družba AZM, ki upravlja avtocesto Zagreb–Macelj, vendar bo za zdaj vožnja z osebnim avtomobilom na mejnem prehodu od Gruškovja do Zaprešića še vedno stala 48 kun (6,4 evra).

Vožnja od Zagreba do Reke stane 70 kun (nekaj več kot devet evrov), do otoka Paga 119 kun oziroma blizu 16 evrov. Cestnina za vožnjo od Zagreba do Zadra bo še vedno znašala 121 kun (približno 16 evrov), do Biograda 133 kun (slabih 18 evrov), do Splita 181 kun (24 evrov) in do Dubrovnika 231 kun (dobrih 30 evrov).

Pot na otoke vidno dražja – Jadrolinija letos dvakrat dvignila cene

Čeprav se cestnine hrvaških avtocest s poletno sezono ne bodo podražile, to ne velja za cene trajektnih vozovnic. Ladijski prevoznik Jadrolinija je že aprila letos podražil storitve zaradi višjih cen goriva, cene trajektnih vozovnic pa so pred sezono (junija) kot običajno zvišali. Podražitev je za vse trajektne linije enaka, v primerjavi s starimi cenami pa so vozovnice v sezoni povišali za približno evro oziroma osem kun za odraslo osebo, za otroke pol evra ali štiri kune, za osebne avtomobile, avtodome in počitniške prikolice pa za 16 kun oziroma več kot dva evra. Za dve odrasli osebi, otroka in osebni avtomobil boste odšteli slabih pet evrov več.

Trajektna vozovnica iz Brestove do Porozine na otoku Cresu ter iz Valbiske na otoku Krku do Meraga na otoku Cresu znaša 131 kun oziroma malce več kot 17 evrov zaosebni avtomobil do pet metrov, za odraslo osebo 26 kun ali 3,5 evra ter za otroka (od tretjega do dvanajstega leta) 13 kun ali 1,7 evra. Vožnja s trajektom iz Valbiske do Loparja na otoku Rabu stane 45 kun oziroma približno šest evrov za osebo, za otroka 23 kun ali tri evre ter za osebni avtomobil 241 kun ali 32 evrov. Trajektna vozovnica iz Prizna do Žigljena na Pagu za osebni avtomobil je najmanj 112 kun ali približno 15 evrov, za odraslo osebo 25 kun oziroma 3,3 evra, za otroka (od tretjega do dvanajstega leta) pa 12,5 kune ali 1,6 evra.

Bobo
Most na Pelješac, sicer najdražji infrastrukturni projekt, ki je bil sofinanciran s sredstvi EU. Izgradnja je stala 418 milijonov evrov, EU pa je prispevala 85 odstotkov denarja.

Če se boste iz Splita s trajektom odpravili na Brač (Supetar), vozovnica za odraslo osebo znaša 41 kun ali 5,4 evra, za otroka 20,5 kune ali 2,7 evra, za osebno vozilo pa boste morali doplačati še najmanj 170 kun ali 22,5 evra. Za vožnjo s trajektom iz Splita na otok Hvar (Stari Grad) pa boste za odraslo osebo odšteli 55 kun oziroma 7,3 evra, za otroka (od tri do 12 let) 27,5 kune oziroma nekaj več kot 3,6 evra ter za osebni avtomobil 326 kun ali dobrih 43 evrov. Sicer pa so pri Jadroliniji uvedli mobilno aplikacijo, ki omogoča hiter nakup trajektnih vozovnic. Za daljše trajektne linije je priporočljivo vozovnico kupiti vnaprej, saj velja za rezervacijo prostora na trajektu.