jadralni nesreči

Letalo se je zapletlo v žico, jadralko pa je pred vzletom vrglo na tla

R.T.
12. 6. 2022, 15.48
Posodobljeno: 12. 6. 2022, 16.09
Deli članek:

Nesreča v tem primeru ni prinesla hujše žrtve, če zanemarimo krajši izpad električne energije, do katerega pa je v okolici podpeči prišlo včeraj v popoldanskem času. Zaradi nezgode pri vzletu jadralnega letala se je namreč poškodoval del električne napeljave.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Včeraj okoli 15. ure se je pri vzletu letala na manjšem letališču pri Podpečiv bližnjo električno napeljavo zapletla jeklenica za vleko jadralnih letal. Kot so še sporočili s Policijske uprave Ljubljana, je pilot po odpetju jadralnega letala po standardnem postopku poskušal odvreči vlečno jeklenico na letališče, a je pri tem zapel v električni kabel, da se je ta pretrgal, zato je bila na tem območju za nekaj časa prekinjena dobava električne energije. Pilot je še pravočasno jeklenico varno odvrgel in pristal. V dogodku je nastalo za nekaj sto evrov škode na električnem vodniku.

Na tolminskem se je poškodovala 38-letna britanska jadralna padalka

Na vzletišču Kobala v goriški regiji pa je le malo kasneje, ob 16.03 uri, pri poskusu vzleta z jadralnim padalom lažje poškodovala 38–letna Britanka. Po prvih zbranih podatkih se je na omenjenem vzletišču pri teku (pred vzletom) jadralka spotaknila in padla. Kasneje so na kraju posredovali tolminski gorski in navadni reševalci. Zaradi suma poškodbe hrbtenice so na pomoč priskočili tudi člani dežurne ekipe Helikopterske nujne medicinske pomoči z Brnika, ki so  poškodovanko z vojaškim helikopterjem prepeljali na zdravljenje v ljubljanski klinični center.

Profimedia
Padalka se je ponesrečila, še preden se ji je uspelo dvigniti od tal. Fotografija je simbolična.