Malinois

FOTO: Belgijska ovčarka lastnico rešila pred pumo

J.P.
19. 5. 2022, 12.19
Posodobljeno: 19. 5. 2022, 12.27
Deli članek:

Težnostne kategorije so v borilnih športih z razlogom. Masa pa vlogo igra tudi, ko gre za življenje.

Instagram
Erin Wilson in Eva

24-letna Erin Wilson se je v ponedeljek sprehajala severozahodno od Sacramenta, kjer ji je družbo delala njena poltretje leto stara belgijska ovčarka Eva.

Ta je raziskovala stezo nekaj metrov pred njo, ko je na Američanko planila puma in jo s šapo popraskala po levi rami. V tistem je psičko poklicala po imenu, ta pa se je, ne bodi len, vrgla na precej večjo mačko. 25-kilogramska Eva se je hitro znašla v škripcih.

Po nekaj sekundah je psička začela ječati. Puma je svojo čeljust sklenila okoli njene glave; Wilsonovi je ni uspelo prepričati v nasprotno niti s palicami niti s pestmi – zaleglo ni niti davljenje in dreganje v oči.

Zalegel šele solzivec

24-letnica je nato stekla do svojega poltovornjaka, iz katerega je pograbila kos orodja, spotoma ustavila mimo vozeči avtomobil. V njem je sedela Sharon Houston, ki se je oborožila s kosom PVC cevi in solzivcem. Ženski sta tako opremljeni družno udrihali po pumi, ki je psico že zvlekla s pohodne steze. Najhujše je preprečil solzivec, saj se je puma pognala v beg, ko ga je izkusila na lastni koži.

Hude poškodbe

Wilsonova jo je odnesla z nekaj praskami, Eva pa takšne sreče ni imela. Utrpela je dva zloma lobanje, predrto sinusno votlino in hudo poškodbo levega očesa. Med vožnjo do veterinarja je doživela dva napada, a se je stanje čez noč stabiliziralo. Wilsonova zdaj prek spleta zbira sredstva za stroške njenega zdravljenja.

Na lovu

Pristojni so medtem zbrali vzorce iz ran za DNK analizo, pumo pa bodo skušali ujeti. Njihovi napadi na človeka so sicer redki, a jo v tak primerih, če jo le ujamejo, običajno pokončajo.