Zanimivosti

Vinske poti Turistične organizacije mesta Novega Sada

Oglasno sporočilo
19. 5. 2022, 11.42
Posodobljeno: 19. 5. 2022, 11.43
Deli članek:

Vinske povesti iz fruškogorskega podeželja so vzniknile na tradiciji, ki jo ogreva ljubezen do vinskih skrivnosti in jo čuvajo lepota, nežnost ter bogastvo pokrajine na kateri le-te nastajajo, prišle pa so kar na velika vrata v vsebino sodobne turistične ponudbe novosadskega območja.

Zato, ker si želimo ponuditi gostom in rezidentom Novega Sada nekaj novega, ali vsaj na drugačen način predstavljeno vinsko izkušnjo, smo zasnovali v Turistični organizaciji Mesta Novega Sada in tudi realizirali projekt predstavljanja vinskih kleti z območja Fruške gore.

Potovanje, na katero smo se podali, se je začelo iz potrebe, da obiskovalcem, ki niso nujno poznavalci vina, približamo del življenja in opravila fruškogorskih vinarjev ter pestrost vinarskega sveta skozi pripovedovanje zgodb o vinogradih, ki jih negujejo, o vinih, ki jih pridelujejo, predstaviti vinske družine, ponosne na redka vina, s katerimi pozdravljajo goste. To je bil podvig, ker smo se sčasoma naučili kako spoznati skrite stvari in kako posredovati najpomembnejše med njimi, pri tem pa ohraniti vtis, ki se nas je dotaknil skozi besedilo in fotografijo. Poskušali smo videti in izvedeti vse, kar smo takrat lahko. Obiskali smo vinograde (kjer je bilo mogoče), se seznanili z grozdnim sortimentom, za katerega so se odločili vinarji, z vini, ki jih pridelujejo ter načini skladiščenja in staranja ter priznanji, ki so jih prejeli.

Vino je bilo v tem prizadevanju vedno vodilo, a pot do kozarca, polnega božanske pijače, je dolga in naporna. Začne se v vinogradih, z izbiro sortimenta grozdja in skrbi za trto. Ob obisku kleti smo izvedeli, da je Fruška gora cesarstvo trte in vina. Nagrade na najpomembnejših svetovnih vinskih festivalih in ocenjevanjih, h katerim so le-ta  nenehno podvržena, pričajo, da so slavo te vinske regije širila bela vina, da pa so zadnja leta po zaslugi nagrad na najpomembnejšem vinskem festivalu „Decanter World Wine Awards“ in ocen na platformi „Wine Advocate“, z belimi prišla vštric tudi rožnata ter rdeča fruškogorska vina, ki jih že najdemo med prepoznavnimi vini italijanskih in francoskih vinskih dežel. Dejstvo, da je pred našim pragom zaklad, ki vse bolj najde pot na izbirčni svetovni trg, je treba skrbno izkoristiti, še posebej zato, ker vinska zgodba v vsaki kleti temelji na specifičnih vzdušjih in ponudbi, ki tudi po petdesetih obiskanih kleteh naredi vsako klet, kot bi bila nova, edinstvena in prinaša nekaj do tedaj neodkritega, predvsem so to izkušnje naših zahtevnih čutil. Ena izmed le-teh je gastronomska obilica okusov, arom in barv, ki večinoma nastajajo v okviru iste družinske vinogradniške kmetije, najdlje pa  na sosednji.

Fruškogorske kleti so vzniknile tako na podnebnih prednostih teritorija in pa človekove ljubezni do vina, ki pač traja več generacij, kot tudi na zanimivostih Fruške gore, te zakladnice naravnih lepot, kulturnih spomenikov, legend in mitov. Težko se je upreti možnosti, da obisk v kleti ni povezan z ogledom samostanov, cerkva, znanih krajev, jezer ali pa se ne izrabi priložnosti za sprehod po gozdu, bivanje v zdravilišču, piknik ... vsebina prostora Fruške Gore je osupljiva. Da bi lažje obvladali prostor takšne kompleksnosti in obilja kleti, smo občinstvu ponudili, da si ga ogleda in obvlada po šestih vinskih poteh. To so: "Novosadski vinski pot", "Vina okičenega Srema", "Sremski Karlovci - Vinska galaksija", "Vinogradi v objemu Donave s pogledom na Tiso", "Po sledeh plemiške družine Odeskalki" in "Irske vinske zgodbe".

Izkušnja ustvarjanja vinskih poti, prevedena v besedilo in fotografijo, zdaj vstopa v turistično ponudbo novosadskega območja skozi zgodbe o vinih, vinarjih in vinskih družinah, najdete pa jo na spletnem naslovu Turistične organizacije Novi Sad. Verjamemo, da bo obilo lepote, topline, ustvarjalnosti in veselja, ki smo ga srečali na cestah odličnih vin, fruškogorskim vinarjem prineslo nove obiskovalce, vsem obiskovalcem pa neponovljivo doživetje na nepretganem popotovanju.