Zanimivosti

Kako do Googla na telefonih Huawei?

O. S.
17. 5. 2022, 12.02
Posodobljeno: 19. 5. 2022, 13.13
Deli članek:

Če nam je prav ali ne, smo se navadili na uporabo Googlovih storitev in aplikacij. Večina se zaveda, da nam »kradejo« podatke, a ne moremo spregledati njihove priročnosti! Jih je mogoče uporabljati tudi na telefonih Huawei?

Preprosto ni res, da nič od Googla ne deluje na telefonih z mobilnimi storitvami HMS. Delujejo podobno, kot na telefonih in tabličnih računalnikih z Applovim sistemom iOS, oteženo z ameriško blokado kitajskega podjetja. Ker pa nobena blokada nikoli ni popolna, tudi ta ni. Uporaba Googlovih storitev in aplikacij na telefonih Huawei je vsekakor mogoča. Res pa je, da predstavlja to svojevrsten izziv in občasno zahteva uporabo trikov, ki so temu namenjeni.

Začnimo kar z najbolj očitnim. Namestitvijo Googlovega brskalnika Chrome na telefon Huawei. Pravzaprav je postopek izredno preprost. Poiščete ga v trgovini AppGallery, ki ponudi njegovo namestitev neposredno iz Googlove spletne strani. Čeprav brskalnika ni med aplikacijami, ki jih gosti omenjena trgovina, sta prenos in namestitev skoraj tako preprosta, kot če bi bil!

Uporaba storitev v brskalniku

Večino Googlovih storitev lahko uporabljate znotraj okna mobilnega brskalnika. Uporabite že nameščeni Huaweiev brskalnik ali tistega iz trgovine AppGallery oziroma neposredno iz spletnih strani ponudnikov, namestite tistega, ki bi ga radi uporabljali ali ste nanj preprosto navajeni. Na ta način so dostopne storitve Youtube, Gmail, GDrive, zemljevidi Google in še nekatere druge. Prav je povedati, da je uporaba skoraj identična uporabi aplikacij teh storitev, a ne popolnoma, saj so slednje globlje integrirane v operacijski sistem Android. Dostop do nekaterih funkcij je zaradi tega za odtenek bolj preprost, zato uporabniška izkušnja ni popolnoma enaka, a sta oba pristopa funkcijsko enakovredna. Pravzaprav ste na uporabo večine od omenjenih storitev v oknu brskalnika že navajeni. Tako jih uporabljate na namiznem ali prenosnem računalniku, saj Googlove storitve ravno tako niso del operacijskega sistema Windows.

Izjema je uporaba poštnega predala Gmail, ki ga skoraj gotovo imate. Običajno je, da za branje in pošiljanje uporabljajo na večini telefonov že nameščeno aplikacijo Gmail, čeprav ne velja za najboljšo med odjemalci elektronske pošte, ali pa ste celo navajeni na uporabo druge. Ne dvomimo, da to veste, a vseeno velja ponoviti. Poštno storitev Gmail lahko uporabljate v vsaki tovrstni aplikaciji, torej tudi z aplikacijo Pošta, ki je nameščena na vsak telefon Huawei. Dovolj je, da se vanj vpišete z Googlovim računom in pošta vam je takoj dosegljiva.

Namestitev okolja GSpace

Kaj pa, če zahtevate polno uporabo Googlovih aplikacij in od tega ne odstopate? Že nekaj časa je na voljo rešitev za takšne primere. Aplikacija GSpace namreč ustvari virtualno (navidezno) okolje, v katerem delujejo vse aplikacije, kot so delovale na telefonih Huawei, ko je ta še uporabljal Googlove mobilne storitve. Torej pred ameriškim nagajanjem. Aplikacijo sicer najdete v trgovini AppGallery. Tako je mogoče namestiti in uporabljati »prave« aplikacije Gmail, Youtube, Zemljevide oziroma vse za sistem Android, saj je prav tako dostopna Googlova trgovina Play. Gspace lahko uporabljate brezplačno ali plačate simbolični znesek, da se znebite prikazovanja oglasov.

Pametni telefoni Huawei so izredni v zmogljivosti in oblikovnih posebnostih. Vse boljši postajajo tudi v tretjem stebru, ki je ravno tako pomemben. V dostopnosti mobilnih aplikacij. Treba je priznati, da se je zadnja leta Huawei močno trudil in rešil marsikatero težavo, ki se je na prvi pogled zdela nepremostljiva. Nekateri boste dejali, da to še ni dovolj. Morda res. Kot je res, da telefoni z mobilnimi storitvami HMS nudijo večino tistega, kar nudijo drugi telefoni s sistemom Android. Zgolj na trenutke je iskanje želenih aplikacij ali navajanje na alternativo lahko izziv, ki pa se ga splača premagati!

(Avtor: Jan Kosmač )