Schengen

Protestirajo zaradi avstrijskega podaljšanja nadzora na meji

G.G.
17. 5. 2022, 13.06
Posodobljeno: 17. 5. 2022, 13.08
Deli članek:

Pet slovenskih evropskih poslancev se je pri vrhu avstrijske politike pritožilo zaradi podaljšanja mejnega nadzora med Avstrijo in Slovenijo.

Profimedia
Avstrijska kontrola na mejnem prehodu Šentilj (fotografija je simbolična).
Po mnenju v pismu podpisanih evropskih poslank in poslancev je omenjena odločitev Avstrije, ki je o svoji nameri nedavno obvestila Evropsko komisijo, neupravičena in nesorazmerna.

Pet evropskih poslancev, Irena Joveva, Ljudmila Novak, Klemen Grošelj, Franci Bogovič in Milan Brglez je z javnim pismom izrazilo protest. Menijo, da je odločitev Avstrije neupravičena in nesorazmerna, kar po njihovem potrjujeta zakonodaja in nedavno izdano mnenje Sodišča EU.

Poslanci poudarjajo, da Slovenija ustrezno opravlja nadzor schengenske meje, zato ne obstaja nikakršna grožnja Avstriji. Novih groženj, kot izpostavljajo, pa ni, zato podaljšanje nadzora na meji ni utemeljeno.

Avstrijsko vlado pozivajo, naj premisli glede namere ponovnega podaljšanja nadzora na notranji meji EU. Evropsko komisijo pa pozivajo, da uveljavi svoje pristojnosti in izda mnenje, če to zadeva nujnost ali sorazmernost načrtovane ponovne uvedbe nadzora na notranjih mejah.

Podpisniki vztrajajo tudi, da bi lahko razmislili tudi o alternativnih ukrepih za nadzor na notranjih mejah, kot jih predlaga Evropska komisija v okviru posodobljenih pravil Zakonika o schengenskih mejah. V ta namen predlagajo, da raje vsi skupaj prispevamo k hitri uzakonitvi in implementaciji predlaganih sprememb, medtem pa iščemo rešitve v alternativnih ukrepih, ki bi bili usklajeni med državami članicami. Ponovna uvedba nadzora na notranjih mejah ostaja in bi morala ostati ukrep v skrajni sili.