Iz slabega na slabše

Novi šrilanški premier: "Ostali smo brez bencina"

A.R.
17. 5. 2022, 11.16
Posodobljeno: 17. 5. 2022, 11.56
Deli članek:

Po več mesečnem naraščanju političnega nezadovoljstva na ozadju hude ekonomske krize je novi premier Šrilanke v uvodnem nagovoru brutalno iskreno opisal stanje v državi, ki se očitno nahaja na robu bankrota.

Profimedia
Rikše čakajo v vrsti za bencin.

»Pred to državo je nekaj najtežjih mesecev njenega obstoja«, je iz prestolnice Šrilanke javila poročevalka Al Jazeere Minelle Fernandez, ki opisuje streznitev po prvem javnem nastopu bivšega opozicijskega voditelja Ranila Wickremesingha, odkar je ta stopil na premiersko mesto. »Do sedaj ljudje niso imeli dejanske slike katastrofalnih razmer, v katerih se je znašla država. Lažna zagotovila dosedanje politike so ljudem vlivala lažne občutke optimizma, da se bo stanje stvari obrnilo na bolje«, je še dodala poročevalka.

Ranil Wickremesinghe je na mestu predsednika vlade prejšnji četrtek nasledil Mahinda Rajapaksa po tem, ko je ta zaradi naraščajočih nemirov odstopil in kasneje pobegnil iz države. Glede na to, da je v državi nezadovoljstvo z načinom lotevanja krize Mahiundove vlade prisotno že več tednov, se zdi poročanje o »optimizmu« med prebivalstvom nenavadno, a ga morda laže razumemo v luči suhe odkritosti, s katero je novi premier seznanil javnost s stanjem v državi.

Zmanjkalo denarja za gorivo in vzdrževanje državnega aparata

Ta namreč ni bil prav nič spodbuden, v tujem tisku pa odmeva njegova napoved popolnega izčrpanja zalog goriva. »Trenutne zaloge bencina zadostujejo le še za danes«, je po povzemanju Guardiana opozoril prebivalce, ki se že več tednov spopadajo tudi z vsakodnevnimi večurnimi izpadi elektrike, to pa bi se v prihodnjih mesecih po njegovih napovedih le še poslabševalo. Ob tem je še dodal, da so državne rezerve samo od novembra 2019 padle z vrednosti 7.5 milijard dolarjev na komaj kak milijon. Vidna posledica tega padca pa so tudi ladje polne goriva, ki so polne obtičale v državnih pristaniščih, saj država tovora ne more odkupiti.

Wickremesinghe je v govoru napovedal nekaj neljubih ukrepov, kot je tiskanje denarja za plačilo vsaj najosnovnejših sredstev javnim uslužbencem. Na predsedniškem mestu v državi ostaja brat bivšega premierja Gotabaya Rajapaksa, ki je skušal nezadovoljstvo med državljani umiriti z menjavo na čelu vlade in omejitvijo pristojnosti predsednika države. To predstavlja oviro, zaradi katere sedanja opozicija noče vstopiti v vlado, čeprav je že napovedala, da novega premierja pri reševanju krize ne želi ovirati.