Kitajska ničelna toleranca

Prebivalci Šanghaja naveličani strogih ukrepov proti covidu

A.R./STA
17. 5. 2022, 09.09
Posodobljeno: 17. 5. 2022, 09.30
Deli članek:

Oblasti v mestu Šanghaj so danes razglasile, da so v vseh okrožjih izpolnile strategijo ničelne tolerance do covida-19. To pa je pri številnih prebivalcih mesta, ki so izčrpani tudi zaradi stalnega prelaganja napovedanega datuma sproščanja ukrepov, sprožilo posmeh na družbenih omrežjih.

Profimedia
Poslovna četrt v Šanghaju, 16. maja 2022. Še vedno ni jasno, kdaj se bodo ukrepi začeli sproščati tudi za komercialne dejavnosti.

»V vseh 16 okrožjih Šanghaja smo na ravni skupnosti že dosegli strategijo ničelne tolerance do covida-19,« je na novinarski konferenci dejal uradnik šanghajske zdravstvene komisije Zhao Dandan. To pa pomeni, da danes nobena od več kot 1000 novih zabeleženih okužb ni bila odkrita zunaj območij karantene, so razložile mestne oblasti.

Izjave mestnih uradnikov so na družbenih omrežjih sprožile posmeh zaradi razkoraka med uradnimi izjavami in dejanskim življenjem v mestu. Kitajska je v začetku aprila v največjem kitajskem mestu, ki je še vedno zaprto pred svetom, uvedla stroge omejitve po tem, ko je začelo število novookuženih naraščati za več tisoč novih primerov dnevno. Vztrajanje vlade pri zatrtju izbruha različice omikron je sprožilo tudi redke proteste in spopade z oblastmi zaradi domnevnih napak pri strategiji nadzora virusa, mešanih sporočil oblasti in trde roke šanghajskih uradnikov, ki so ljudi z negativnimi testi spravili v državno karanteno in povzročili pomanjkanje hrane v nekaterih soseskah.

Tako so še prejšnji teden prebivalci mnogih okrožij dobili obvestila o trodnevni prepovedi zapuščanja stanovanj, temu pa so sledila obvestila o prepovedi gibanja, ki naj bi trajala do 20. maja, poroča Guardian. Milijoni tako danes še vedno ne smejo zapustiti svojih stanovanjskih naselij, po uradnih podatkih pa najstrožja oblika prepovedi gibanja še vedno velja za več kot 3,8 milijona ljudi.

Napovedano odprtje dejavnosti v mestu se pomika v nejasno prihodnost 

Podžupan Chen Tong je že v nedeljo dejal, da bo mesto v tem tednu postopoma pričelo odpirati podjetja, a doslej še ni navedel nobenih podrobnosti. Medtem pa so kitajski mediji v živo prenašali posnetke, ki so prikazovali množice, ki so se zbrale na šanghajski železniški postaji Hongqiao, ko so vlaki ponovno začeli voziti iz mesta. Ljudje sedaj lahko zapustijo Šanghaj, a šele po tistem, ko dobijo dovoljenje in opravijo več testov na covid-19.

Kitajska zaenkrat ne kaže nobenih znakov, da bi kljub naraščajočim gospodarskim stroškom in brezposelnosti opustila svojo strategijo ničelne tolerance do covida.