Uporaben in estetski okras, ki ga je treba negovati

Ne pozabite očistiti tlakovcev, ki krasijo vaš dovoz do doma

Mare Koren
17. 4. 2022, 16.55
Deli članek:

Teraso in okolico hiše je po hladni jeseni in mrzli zimi treba pripraviti na novo, toplo sezono. Po tem, ko smo nekaj dela na vrtovih, okrasnih gredah in v sadovnjakih že opravili, ne smemo pozabiti na teraso in dvorišče.

Dreamstime
Pri delu si lahko pomagate tudi s sodo bikarbono. Sto gramov zmešajte z 10 litri vode in mešanico polijte po tlakovcih. Pustite delovati čez noč, nato pa sperite s svežo vodo.

Slovenska dvorišča pogosto sestavljajo tlakovci, ki vsako leto potrebujejo ustrezno nego. Treba je očistiti umazanijo, ki se je nabrala med zimo, in odstraniti mah ter ostale nečistoče. A s tem delo še ni povsem končano; za tlakovce moramo skrbeti vse leto.

Uporabnost in vzdržljivost

Tlakovci so zaradi uporabnih in estetskih lastnosti pogosta izbira pri urejanju dvorišča, terase ali dovoza. A kot vsak material bodo tudi tlakovci trajno služili le, če jih bomo ustrezno negovali. Ne glede na to, kateri del dvorišča krasijo, naj gre za vrtne poti, terase ali dovoz do hiše, jih neprestano uporabljamo in so izpostavljeni najrazličnejšim vremenskim vplivom. Na njih se nabirajo pesek, odpadlo listje, alge, lišaji, mahovi in druge nevšečnosti, zato je redno čiščenje več kot nujno, da ohranite njihov privlačen videz. Ko pride umazanija v stik s padavinami, prodre v porozno površino in povzroči razbarvanje, ki se ga težko znebimo.

Pometite, odpihnite, posesajte

Dreamstime
Travo boste odstranili z vrelo vodo, kisom ali vodko, pomešano z detergentom.

Pri čiščenju listja, peska in kamenja bo najboljša rešiteljica in pomočnica metla. V veliko pomoč so potisni stroji za pometanje, ki z mehkimi ščetinami v zbirno posodo poberejo kamenje, listje in pesek. Delo si lahko olajšate tudi s puhalnikom za listje, s katerim boste umazanijo spravili na kup in jo kasneje preprosto odstranili. Na voljo so tudi sesalniki za listje, ki omogočajo pihanje, odsesavanje in drobljenje obenem.

Ne pozabite na fuge

V fugah tlakovcev se pogosto razrasteta trdovraten plevel, trava in mah, kar ni videti privlačno, zato je treba umazanijo redno odstranjevati. Številni se čiščenja lotijo z uporabo strupenih kemikalij. Če ne želite poseči po njih, vam bodo koristili vrtni nožek, trda krtača, motika ter gorilnik za uničevanje plevela. Odvečno travo z robnikov lahko odstranite s kosilnico na nitko. Obstajajo tudi rešitve iz domačega gospodinjstva. Čiščenja se lahko lotite tudi z vrelo vodo, kisom ali vodko, ki ji primešate nekaj detergenta za pomivanje posode.

Dreamstime
V veliko pomoč vam bo vrtni nožek.