Višje cene položnic

S primerno uporabo hladilnika do 30 evrov prihranka letno

Mare Koren
16. 4. 2022, 16.22
Posodobljeno: 31. 7. 2023, 11.45
Deli članek:

Tako hladilni kot ogrevalni sistemi veljajo za največje porabnike električne energije. Tokrat se osredotočamo predvsem na hladilnike in kombinirane hladilnike z zamrzovalnim delom. Veste, kako prihraniti kakšen evro več?

Dreamstime
Preden hrano postavite v hladilnik, naj se ohladi. Juhe in enolončnice naj bodo v zaprtih posodah, drugače bo iz njih izhajala vlaga, ki lahko preobremeni kompresor hladilnika.

Zaradi visokih zneskov na položnicah za energijo marsikdo išče odgovor na vprašanje, kako in kje prihraniti kakšen evro. Hladilnik je v gospodinjstvu nepogrešljiv, hkrati je eden večjih porabnikov električne energije, saj je ves čas priključen na omrežje. Najnovejši modeli z uporabno prostornino okrog 200 litrov porabijo od 110 do 140 kilovatnih ur (kWh) na leto, po velikosti primerljivi kombinirani hladilniki z zamrzovalnikom (običajno je spodaj) pa od 220 do 280 kWh na leto.

Deset in več let starejši so precej bolj potratni. Če imate takšnega doma, ga uporabljajte, dokler deluje, ko ga bo treba nadomestiti, pa izberite energijsko čim bolj varčnega, torej takšnega, ki spada v čim višji energijski razred. Zanj bo sicer treba odšteti nekaj evrov več, a se višja začetna naložba v njegovi življenjski dobi izplača – letni prihranek za povprečno gospodinjstvo je okrog 30 evrov. S pravilno uporabo in vzdrževanjem lahko prav tako občutno zmanjšate višino položnice.

Primerna velikost

Z izbiro velikosti hladilnika ne pretiravajte, sploh če imate ločeno zamrzovalno skrinjo. Za dve osebi običajno zadostuje hladilnik s prostornino od 100 do 150 litrov, štiričlanska družina pa potrebuje od 200- do 250-litrskega.

Hladilnika ne postavite ob pečico

Prostor, kjer bo stal hladilnik, naj bo primerno oddaljen od virov toplote. Zraven pečice, pomivalnega stroja ali radiatorja ni najprimernejše mesto. Prav tako ni primerno, da nanj skozi okno sije sonce. Če imate tudi zamrzovalno skrinjo ali omaro, jo postavite v klet oziroma drug neogrevan prostor.

Na porabo električne energije vpliva tudi razporeditev živil v hladilniku. Najhladneje je v spodnjem delu, najvišja in najbolj nestalna temperatura je na vratih. S pravilno razporeditvijo živil lahko v hladilniku nastavite višjo temperaturo in prihranite do 10 odstotkov električne energije.

Dreamstime
Živila shranjujte ločeno, če jih boste zaprli v nepredušne posode, se boste izognili neprijetnim vonjavam v hladilniku.