KAKO SE JIH ZNEBITI

Si tudi vi dom delite z lesnimi črvi?

Mare Koren
16. 4. 2022, 15.52
Posodobljeno: 16. 4. 2022, 15.55
Deli članek:

Ko napadejo lesni črvi, napadejo povsod. Pred njimi se ne ubranijo talne obloge, leseni okvirji, pohištvo, celo ostrešja. Pri hrani niso izbirčni, in če ne ukrepate dovolj zgodaj, tvegate, da bodo pregrizli večino lesenih stvari.

Dreamstime
Les poškodujejo predvsem ličinke lesnega hrošča, ki se prehranjujejo s celulozo.

Kadar govorimo o napadu lesnih črvov, je običajno na delu navadni trdoglavec, hrošč, ki predstavlja največjo škodo v naših domovih. Odraslega hrošča prepoznamo po temno rjavi barvi in zraste največ pet milimetrov. Njegova posebnost je, da se ne prehranjuje, temveč zgolj razmnožuje. Samica nato odloži jajčeca v lesne špranje, iz katerih se v treh tednih izležejo okoli milimeter dolge bele ličinke. Te se prehranjujejo s celulozo in vrtajo rove. Po štirih letih dosežejo dolžino sedem milimetrov in se tik pod površjem lesa zabubijo. Po osmih tednih se izležejo odrasle živali.

Najraje imajo vlažen les in vlažne prostore

Dreamstime
Če želite lesnim črvom preprečiti vstop, prostore redno zračite in zaščitite les.

Lesni črvi niso izbirčni, saj jim tekne tako les iglavcev kot listavcev. Najraje izbirajo vlažen les, v vlažnih prostorih. Da se je naselil v vaš dom, boste ugotovili po kupčkih lesnega prahu v okolici luknje, kar pa lahko odkrijete šele po tem, ko je lesni črv že nekaj let stalni gost vaših lesenih predmetov. Če niste prepričani, ali so lesene predmete napadli črvi, pod kos postavite temen kos papirja ali temne folije in počakajte nekaj dni. Če se je pojavila na listu lesna moka, morate čim prej ukrepati.

Ukrepi proti lesnemu črvu

Dreamstime
Posebnost lesnega hrošča je, da se ne prehranjuje, temveč zgolj razmnožuje.

Če želite preprečiti, da bi lesni črv zašel v vaše domovanje, je pomembno, da vzdržujete dobro zračno vlago. Ta mora biti pod 60 odstotki. Svetujemo vam, da les tudi primerno zaščitite. Tako boste preprečili mehanski vstop, saj vodoodporen lak lesnim črvom predstavlja mehansko prepreko. Če so črvi že na delu, pa se proti njim lahko borite na naslednji način.

Toplota

Dreamstime
Lesni črvi običajno napadejo vlažne prostore in vlažen les.

Zagotovljen način, kako se znebiti lesnih črvov, je ogrevanje lesa na približno 60 stopinj Celzija. To je temperatura, pri kateri ličinke ne preživijo, prav tako se uničijo jajčeca. Težava, ki se pri tem pojavi, je, kako les ogreti do omenjene temperature. Če gre za manjše kose, jih lahko postavite v pečico, medtem ko je za večje kose primerna savna, v kolikor si takšno pregrevanje lahko privoščite. Pohištvo lahko poleti postavite tudi na sonce in ga pokrijete s črno ponjavo, če ne želite uporabljati kemičnih pripravkov.