VZGOJA IN OBREZOVANJE

Vzgojite ribez na domačem vrtu, terasi ali celo balkonu

Mare Koren
17. 4. 2022, 14.30
Deli članek:

Preselimo se v sadovnjak, kjer že lahko uživamo v popolnem razcvetu češenj, breskev in marelic, ne spreglejmo pa grmovnic. Če še niste, je zdaj skrajni čas, da obrežete še ribez. Ste vedeli, da lahko ribez gojite tudi na balkonu?

Dreamstime
Ribez sadimo na primerno razdaljo, saj je pomembno, da raste na čim bolj zračnem mestu. Je samooplodna rastlina, zato lahko posadimo zgolj en grm, ki nam bo zagotovil kopico pridelka

Da, prav ste prebrali, ribez lahko gojite na balkonu. Za vzgojo ribeza namreč ne potrebujemo velikih površin, dovolj bo že večji lonec z zemljo, kjer ima odvečna voda možnost odtekanja. Ribez bo hkrati čudovit zelen okras, grmovnica, ki bo popestrila vaš balkon ali teraso v poletnih mesecih, vas bo presenetila tudi s slastnimi plodovi. Če boste kupili sadike z golo korenino, ki niso v loncu, jih je priporočljivo saditi na prosto. Tako se boste izognili sušnim obdobjem, sadika pa bo imela možnost, da se dobro ukorenini pred poletjem.

Zakaj bi gojili ribez

Odličen razlog je gotovo ta, da vsebuje veliko vitaminov, kot so A, B, C in E, ter eteričnih olj in rudninskih snovi. Sok rdečega ribeza pomaga pri pomanjkanju želodčne kisline in pri prebavnih motnjah. Iz jagod, predvsem črnega ribeza, lahko pripravimo čaj, ki ga koristimo pri prehladnih obolenjih, ko imamo težave z vnetjem grla ali žrela ali s krvavečimi dlesnimi. Jagode najpogosteje uporabimo kar sveže. Iz ribeza lahko pripravimo tudi žele, sirup, vino, kis, marmelado in še bi lahko naštevali. Nepogrešljiv je pri pripravi omak, sladic, kot sestavina različnih peciv, solat ali sladoledov, zato si zagotovimo karseda bogat pridelek.

Obrezovanje ribeza

Dreamstime
Ribez praviloma obrezujemo v drugi polovici zime, tudi če želimo grme nekoliko pomladiti.

Zavedati se moramo, da črni ribez obrezujemo nekoliko drugače kot rdeči in beli ribez. Pri črnem ribezu so plodovi običajno na eno leto starih poganjkih, zato je temu primerno treba izvajati obrezovanje, ki bo spodbudilo rast močnih poganjkov in bogat pridelek. Če ste posadili nov črni ribez, ga porežite do tal. Dovolj bo, če boste na vsakem poganjku pustili le po en brst. Naslednje leto nato odstranimo vse šibke poganjke in poganjke, ki rastejo navzdol. Te odrežemo od dva do tri centimetre nad tlemi. Dovolj bo, če pustimo od šest do devet močnih novih poganjkov. Če imate v svojem sadovnjaku starejše grme, jih obrezujte v drugi polovici zime. Vsako leto sproti odstranimo do četrt vseh dvoletnih in starejših poganjkov, ki jih prepoznamo po rjavi barvi lubja, in ne črni. Enoletni pa so bledikavo rjave barve. Če želite pomladiti star grm, sredi zime odstranite večino starih poganjkov. Obdržite le mlade in močne poganjke. Če se bodo v naslednjem letu pojavili redki poganjki, grm pozimi porežite do tal, pognojite in zastrite. Nato redčite nove poganjke in ohranjajte le najmočnejše.

dreamstime
Ribez dobro prenaša nizke temperature, lahko ga sadimo tudi v lonec.