OČISTIMO, POPRAVIMO, NABRUSIMO

Še malo in spet bodo zabrnele kosilnice

Mare Koren
10. 4. 2022, 10.09
Deli članek:

Sezona košnje trave je pred vrati, vendar imamo dovolj časa, da malo vrtno kosilnico pripravimo na novo sezono košnje trave. Kaj vse lahko naredimo sami?

Profimedia
Olje je treba zamenjati samo pri kosilnicah, ki jih poganja čisti bencin. Če imate kosilnico z dvotaktnim motorjem, olja ne menjate, saj nima zbiralnika zanj.

Preden bo vrtna kosilnica zares zabrnela, je dobro, da jo temeljito pregledamo in pripravimo na brezhibno delovanje. To nam bo preprečilo zaplete in slabo voljo, hkrati pa podaljšalo življenjsko dobo vaši kosilnici. Da bo temu tako, smo pripravili krajši seznam najpomembnejših stvari, ki jih morate postoriti pred prvo košnjo trave. Ustrezna priprava je bistvena tako za čudovito zeleno travo kot nemoteno košnjo.

Izdatno čiščenje

Tudi če ste kosilnico jeseni dobro očistili, se je pozimi na njej zagotovo nabralo nekaj prahu, zato je dobro, da jo pred prvim servisom še enkrat dobro očistite, da umazanije ne vnesete v notranjost motorja. Za ohišje in zunanji del uporabite debelo krpo ali staro majico. Če je umazanija trdovratna in noče odstopiti, nanesite nekaj WD-40, ki bo poskrbel za njeno rahljanje, obenem pa negoval površino. Ne pozabite na čiščenje spodnje strani kosilnice in pri tem uporabite ustrezno orodje, kot je zidarska lopatka in podobno. Kosilnico previdno dvignite dovolj visoko, da dosežete umazanijo in jo previdno odstranite. Lahko pa kosilnico obrnete okoli, a v tem primeru prej izpraznite zbiralni rezervoar za gorivo in zbiralnik za olje, sicer bosta začela odtekati. Če imate kosilnico z dvotaktnim motorjem, izpraznite samo rezervoar za gorivo.

Dreamstime
Odlijte staro olje in prilijte novega.

Menjava olja

Olje je treba zamenjati glede na pogostost košnje. Strokovnjaki za motorje svetujejo, da to storite vsaj enkrat letno. A preden dolijete novega, odstranite starega. Preverite, ali ima kosilnica poseben vijak za olje na spodnji strani noža. Kosilnico dvignite ali podložite na prirejeno stojalo. Podstavite posodo, v katero bo odteklo olje, in odvijte vijak. Pri novejših modelih vijaka ni, kar pomeni, da morate olje odstraniti skozi odprtino, v katero ste olje nalili. V tem primeru kosilnico postavite na zadnja kolesa oziroma na stran in podstavite posodo. Ko je zbiralnik za olje prazen, podstavite posodo in nalijte novo olje. Količina zamenjanega olja je odvisna od navodila, ki ga priporoča proizvajalec. Preverite tudi zračni filter in filter goriva ter ju po potrebi zamenjajte.

Dreamstime
Dobro očistite tudi podvozje in preverite, v kakšnem stanju je karoserija.