Izberite primeren vzglavnik

Spite na boku, trebuhu ali najpogosteje na hrbtu?

Mare Koren
9. 4. 2022, 18.19
Deli članek:

Danes so na tržišču različne velikosti in oblike vzglavnikov. Razlikujejo se glede na spalne položaje, če spite na boku, hrbtu ali trebuhu, z različnimi polnili, različnimi debelinami …

Dreamstime
Za spanje na boku boste potrebovali čvrstejši vzglavnik, ki nudi dobro oporo glavi, vratu in hrbtenici.

Vsem je skupna želja po globokem in prijetnem spancu, a spalne navade, želje, potrebe in morebitne zdravstvene težave se med posamezniki razlikujejo. Zato dobro razmislite, kaj vam je pri vzglavniku pomembno, in izberite tistega, ki vam bo pisan na kožo. Pomembno je, da izberete vzglavnik, ki omogoča optimalno podporo vratu, udobje, prilagajanje in možnost enostavnega vzdrževanja higiene. Pri nakupu ne sklepajte kompromisov, temveč si zagotovite vzglavnik, ki vam bo resnično ponudil to, kar potrebujete.

Spanje na boku

Najprej je dobro razmisliti, kakšen je vaš najpogostejši spalni položaj. Če večinoma spite na boku, boste potrebovali nekoliko čvrstejši vzglavnik, ki nudi dobro oporo glavi, vratu in hrbtenici. Tako bo telo med spanjem v horizontalnem položaju, kar bo prispevalo h kakovostnemu spancu brez jutranjih bolečin v vratu ali hrbtenici. Po mnenju strokovnjakov je najprimernejša izbira čvrstejši vzglavnik iz spominske pene ali čvrstejšega lateksa.  

Spanje na trebuhu

V kolikor radi spite na trebuhu, za svoje udobje potrebujete mehkejši in tanjši vzglavnik. Tako bo vaš vrat med počitkom poravnan s hrbtenico. Kiropraktiki v skrajnih primerih celo svetujejo, da si med spanjem na trebuhu vzglavnik za oporo namestite kar pod trebuh, namesto pod glavo. Vsekakor bo prava izbira tanjši in mehkejši vzglavnik, polnjen z mehkimi poliestrskimi vlakni, naravnim gosjim puhom ali svilo.

Spanje na hrbtu

Večina ljudi spi na boku ali trebuhu. Morda pa spadate v redko skupino, ki rada spi na hrbtu. V tem primeru strokovnjaki priporočajo nakup srednje mehkega do čvrstega vzglavnika, ki v spodnjem delu nudi odlično podporo vašemu vratu. Dobra podpora preprečuje težave z dihanjem in celo neprijetno smrčanje, ki pogosto pesti partnerje tistih, ki spijo na hrbtu. Izberite torej vzglavnik, ki je polnjen z nekoliko čvrstejšimi poliestrskimi vlakni ali z mešanico gosjega puha in perja.