POMLADNA SUPERŽIVILA

Prečistimo telo in uživajmo v dobrotah, pripravljenih iz kopriv

Mare Koren
3. 4. 2022, 10.14
Deli članek:

Med vsemi znanilkami in znanilci pomladi so pognale tudi že koprive. Te rastejo povsod, za vsako hišo in pri vsakem plotu. Kot radi rečemo, jim nič ne pride do živega. A če želimo biti tudi mi krepki kot koprive, si jih privoščimo ob začetku pomladi in poskrbimo za razstrupljanje.

Dreamstime
Koprive nabirajte stran od cest in mestnih središč.

Zdravilnost kopriv je dobro znana predvsem našim starim staršem, ki so koprive marljivo nabirali vse leto. S koprivovim čajem so hitro pregnali prehlad ali angino, pomladno utrujenost in nadležne afte. Pogosto so koprive uporabljali v prehrani, saj so z njimi nadomestili špinačo.

Najboljše so spomladi

Po mnenju zeliščarjev so koprive najboljše za nabiranje prav v spomladanskih dneh. Takrat jih začnemo srečevati ob gozdnih mejah, rekah, njivah, sadovnjakih ... Nabiramo veliko in malo koprivo. Prva ima bolj podolgovate liste, listi male koprive pa so bolj okrogli. Poznamo še mrtvo koprivo, ki s pravo koprivo nima nič skupnega, le podobne liste. Koprive nabiramo v velikih količinah. Liste lahko sušimo, kuhamo, pripravljamo kot solate, polivke, čaje, tinkture ter gnojilo in škropivo za vrtne rastline.

V prehrani

Dreamstime
Koprive dodajte v omlete, tortilje in druge jedi.

Koprivo naj bi v prehrani uporabljali že v starem Egiptu, kjer so jo kultivirali celo v vrtnino. Od tam so jo prevzeli Grki in Rimljani, saj sta o njeni koristnosti pisala tudi Horacij in Hipokrat, rimski pisec Plinij pa je zapisal, da so mlade koprive spomladi najbolj zdrava hrana za telo in ga pred boleznimi varujejo vse leto.

Shutterstock
Največ koristnih snovi bomo dobili, če bomo koprive uživali presne, pripravljene v solatah, namazih in hladnih polivkah. ženska s koprivami

V prehrani uporabljamo čim mlajše koprive oziroma samo vršičke. Za solate vršiček rastline z dvema ali tremi pari listov previdno odtrgamo in liste pogladimo na spodnji strani v smeri vrha ter povaljamo med dlanema. Takšna je primerna za romanje v usta ali solato in ne peče. Največ koristnih snovi bomo zaužili, če bomo uživali presno koprivo, pripravljeno v solatah in namazih ali hladnih polivkah. Lahko jo dodamo v zmešančke, kjer bo njena zdravilna moč prišla še posebej do izraza. Če koprivo kuhamo, vode ne odlijemo, saj je polna koristnih rudninskih snovi. Dovolj bo, če jo zgolj podušimo, da nekoliko upade, podobno kot pri blitvi ali špinači. Pomešamo jo s kuhanim krompirjem ali drugo zelenjavo, uporabimo pri pripravi enolončnic, s koprivami napolnimo zvitke, jih pomešamo v rižote ali skupaj s pinjolami, podobno kot baziliko, uporabimo za pripravo pesta. Izjemno okusne so tudi samo blanširane, pomešane z nekaj sesekljanega čemaža, ki je še ena od koristnih spomladanskih rastlin, in prelite z oljem.