Poiščite rešitev skupaj

Tudi pri vas moški premalo pomagajo pri hišnih opravilih? Kaj lahko storite?

Mojca Kopriva
3. 4. 2022, 08.40
Deli članek:

Si tudi vi želite, da bi se moški bolj vključil v hišna opravila? Preverite, zakaj se jim moški izogibajo in kaj lahko naredite.

Dreamstime
Z moškim se pogovorite o tem, da ne zmorete vsega sami, in vljudno vprašajte za pomoč.

Veliko moških še vedno živi v prepričanju, da so gospodinjska opravila žensko delo. Prepričanje je lahko popolnoma nezavedno. Včasih je to res veljalo, danes pa seveda ni več tako. Najprej se z moškim pogovorite o tem, kako je bilo v njegovem otroštvu. Kaj je doma postorila mama in kaj oče? Vprašajte ga, kakšne dinamike si želi v vajinem gospodinjstvu, potem pa tudi vi izrazite svoje poglede in prepričanja. Skupaj poiščita rešitev, ki bo ustrezala obema.

Kritika iz preteklosti

Je morda moški kdaj doma nekaj postoril, vi pa ste ga skritizirali? Čisto možno je, da ga je to prizadelo in se zdaj zaradi tega izogiba gospodinjskim opravilom. Ko nekaj naredi, ga pohvalite in izpostavite, kaj vam je pri njegovem načinu dela všeč. Dajte mu vedeti, da cenite njegovo delo.

Drugačno razmišljanje

Ljudje smo si različni in morda tudi na vsakodnevne stvari ne gledamo enako. Dom, ki se vam zdi popolnoma razmetan, se vašemu partnerju morda zdi čisto sprejemljiv. S partnerjem se pogovorite o tem, zakaj so določene naloge pomembne in kako vplivajo na vas ter vašo družino. Tako bo bolje razumel pomen opravil.

Navade

Če ste že več let edini, ki opravljate domača opravila, se je moški na to preprosto navadil. Zdaj, ko bi želeli pomoč, je to zanj nekaj novega in nenavadnega ter je lahko celo vzrok prepirov. Z njim se mirno pogovorite o tem, da ne zmorete vsega sami, in vljudno vprašajte za pomoč. Skupaj poiščita opravila, pri katerih bi lahko pomagal, a začnite počasi in mu ne naložite preveč naenkrat.

Preobremenjenost

Včasih se nabere toliko gospodinjskih opravil, da še sami ne veste, kje bi se jih lotili. Enako velja za moške: če jim naenkrat naštejete veliko opravil, ki jih je treba postoriti, bo moški preobremenjen in ne bo vedel, kje začeti. Začnite počasi. S partnerjem sestavita urnik, kdaj bo nekdo od vaju nekaj počel. Tako bosta imela opravila pod boljšim nadzorom in se ne bosta utopila v dolgem seznamu. Od vsega je najpomembnejše, da v razmerju ohranjate spoštljiv odnos ter vse svoje občutke izrazite mirno. Tako boste dosegli največ, obenem pa bo vajin odnos postal še trdnejši.