Obsojen na 650 let zapora

Da je v 80-ih serijsko posiljeval, so dokazali s pomočjo računa za vodo

R.T.
3. 4. 2022, 09.00
Posodobljeno: 3. 4. 2022, 09.29
Deli članek:

Steven Ray Hessler je bil na 650 let zapora obsojen zaradi posilstva sedmih žensk, ene šestnajstletnice ter dveh moških v letih med 1982 in 1985.

Urad tožilstva Shelby Country
Danes 59-letni Steven Ray Hessler je za vedno zaznamoval vsaj 10 življenj.

Več desetletij je trajalo iskanje serijskega posiljevalca, ki je v okrožju Shelby v ameriški zvezni državi Indiana ponoči vlamljal, zbudil svoje žrtve in jih nato zvezal ter spolno mučil. Pogosto je svoj obraz in telo zakrival s smučarsko masko in debelo jakno.

Nato je leta 2020, torej 35 let po zadnjem od napadov, v primeru prišlo do premika. Preiskovalcem je uspelo ugotoviti, da je bil napadalec Steven Ray Hessler. Nemudoma so ga aretirali.

Do preboja je po besedah preiskovalcev prišlo, ker so pridobili njegovo DNK iz kuverte z računom za vodo, ki jo je Hessler polizal. DNK s kuverte se je ujemala z DNK, ki so jo odkrili na kraju enega njegovih zadnjih zločinov v okrožju 17. avgusta 1985.

V petek je bil Hessler, ki danes šteje 59 let, obsojen na 650 let zapora. Porota je Hesslerja že pred mesecem dni spoznala za krivega v več točkah obtožnice, sodnik pa je zdaj odredil kazen, primerno zločinom.

V 35 letih pod drobnogled vzeli med 80 in 100 osumljencev

Hesslerjev odvetnik je dejal, da je bilo v preiskavi obravnavanih skupno med 80 in 100 osumljencev. Med njimi naj bi se znašel tudi Hesslerjev bratranec, ki so ga obtožili štirih napadov, in pa zapornik, ki je podobne napade izvajal že v 70-ih letih prejšnjega stoletja.

Leta 1990 je bil Hessler že obsojen posilstva v bližnjem okrožju Decatur, prav tako v Indiani. Za ta zločin je že odsedel 10 let v zaporu. Iz zapora je bil izpuščen dva meseca preden so v ZDA zapornikom pričeli pobirati vzorce DNK.

Hesslerja z napadi v okrožju Shelby niso povezali, dokler niso DNK vzorcev iz zadnjega napada poslali podjetju Parabon NanoLabs, ki uporablja DNK tehnologijo za reševanje nerešenih primerov. Leta 2020 je podjetje Hesslerja prepoznalo kot enega od dveh možnih osumljencev, kar je preiskovalce spodbudilo, da od podjetja, ki upravlja s Hesslerjevimi stroški za vodo, zahteva njegovo kuverto. Tam so pridobili njegov DNK, ki se je ujemal s tistim, ki so ga odkrili na kraju nesreče.

Ko so preiskali njegov dom, so preiskovalci našli še več dokazov za njegova kazniva dejanja. Doma je hranil nekatere fotografije, ki jih je ukradel žrtvam, v plaščih so se skrivale smučarske maske in lisice. Prav tako so ob pregledu njegovega računalnika ugotovili, da je več svojih žrtev še dlje časa spremljal na spletu in si na računalnik shranil fotografijo slike hiše, v kateri je živela ena od žrtev.