Po umiku Rusov iz Kijeva

Zahod razburjajo posnetki grozodejstev v Buči, na ulicah ležijo trupla

L.J./STA
3. 4. 2022, 08.29
Posodobljeno: 3. 4. 2022, 19.05
Deli članek:

Ukrajinske sile trdijo, da so osvobodile celotno kijevsko regijo.

Reuters
Ukrajinski tanki so se ponovno zapeljali po ulicah mesta Buča, kjer so prevzeli nadzor.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ponoči znova posvaril, da je cilj Rusije zdaj zavzeti vzhodne in južne regije Ukrajine.

Britanski BBC ob tem poudarja, da so veliki uspehi ukrajinskih sil na širšem območju prestolnice v zadnjih dneh in tednih neizpodbitni ter da se ruske sile s tega območja očitno umikajo, a da trditev o osvoboditvi regije v celoti zaenkrat ni mogoče neodvisno potrditi.

Med ključnimi osvobojenimi kraji so Irpin severozahodno od prestolnice, kjer naj bi bilo od ruskega zavzetja konec februarja ubitih najmanj 200 civilistov, strateško ključno letališče Hostomel, prav tako blizu Kijeva, za katerega so potekali siloviti spopadi - med drugim je bilo tam uničeno največje letalo na svetu An-225, znano kot mrija ali sanje -, in pa kraj Buča.

Ukrajinska stran zatrjuje, da so bili v Buči izvedeni množični poboji

Dostop do Buče je bil skoraj mesec dni praktično nemogoč, ukrajinske enote pa so tja prodrle šele v zadnjem dnevu, dveh. Po navedbah župana Buče naj bi tam v množičnem grobišču pokopali skoraj 300 ljudi, saj so bile ulice prekrite s trupli. Francoska tiskovna agencija AFP je v soboto poročala o najmanj 20 odkritih truplih na eni sami ulici. Novinar BBC iz mesta poroča o grozljivih prizorih. Na družbenih omrežjih krožijo posnetki, preveč nazorni, da bi jih na tem mestu delili, na katerih je vidno, da so trupla ubitih civilistov razkropljena kar po cesti. Nekateri od ubitih imajo zvezane roke.

Tako ukrajinski politiki kot mednarodna javnost so zgroženi nad ruskimi grozodejstvi v ukrajinski Buči. Masovne poboje civilistov, o katerih poročajo lokalne oblasti in novinarji na terenu, v Kijevu označujejo za genocid in vojne zločine. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je že napovedal nove sankcije proti Moskvi.

Rusko obrambno ministrstvo je danes zatrdilo, da ruske sile niso ubile civilistov v kraju Buča nedaleč od ukrajinske prestolnice. Dejali so, da v času, ko je bila Buča pod rusko zasedbo, niti en lokalni prebivalec ni bil žrtev kakršnihkoli nasilnih dejanj. Dodali so še, da je ruska vojska tamkajšnjim prebivalcem dostavila 452 ton pomoči.

Rusija naj bi se osredotočala na vzhod in jug države

Predsednik Zelenski je medtem v novem video nagovoru ponoči posvaril, da želi Rusija zdaj zavzeti ne le Donbas na vzhodu Ukrajine, ampak tudi jug države.

Britansko obrambno ministrstvo je sicer zjutraj po poročanju BBC sporočilo, da je Rusija v minulem tednu občutno okrepila zračne napade na jugovzhodu države, a dodalo, da se Ukrajina tudi v zraku Rusom močno upira in jim s tem otežuje, da bi zavzeli območje na kopnem.

Tuji mediji danes zjutraj med drugim poročajo o močnih eksplozijah v strateško ključnem pristaniškem mestu Odesa ob Črnem morju.

Kljub informacijam s terena pa je glavni ukrajinski pogajalec David Arahamija v soboto ocenil, da so zadnji, petkovi pogovori z rusko delegacijo prinesli občuten napredek, spričo katerega bi se lahko po njegovem zdaj že osebno sestala Zelenski in ruski predsednik Vladimir Putin.

Med drugim je razkril, da je Rusija pristala na zahteve Ukrajine glede vseh vprašanj z izjemo polotoka Krim, ki si ga je Rusija priključila leta 2014.

Ruska stran tega zaenkrat ni komentirala, je pa njen glavni pogajalec Vladimir Medinski po petkovih pogajanjih preko video povezave poudaril, da se njihova stališča glede Krima in Donbasa niso spremenila. Rusija zahteva, da Ukrajina prizna Krim kot ruski in da prizna neodvisnost Donbasa.