Štipendije

Brata Jure in Mladen Franko v spomin na očeta ustanavljata sklad za študente športnike

L.J./STA
3. 4. 2022, 08.07
Posodobljeno: 3. 4. 2022, 08.19
Deli članek:

Sklad Matija Franko bo deloval v sklopu Fundacije Univerze v Novi gorici (UNG).

STA
Jure Franko s srebrno medaljo, ki jo je leta 1984 prismučal v Sarajevu.

Sklad trenutno razpisuje eno štipendijo, ob pristopu novih donatorjev pa jih bo še več, je za STA povedal eden od ustanoviteljev Mladen Franko, sicer profesor na novogoriški univerzi.

Brata Mladen in Jure Franko, nekdanji alpski smučar in dobitnik srebrne olimpijske medalje iz Sarajeva, sta Sklad ustanovila v spomin na očeta Matijo Franka - športnika, trenerja in zagovornika sožitja športa in izobraževanja na Goriškem.

"Zamisel o ustanovitvi sklada se je porodila ob smrti očeta Matije Franka lani marca. Razmišljali smo, da bi počastili njegov spomin in se mu s tem zahvalili za dolgoletno delo na področju športa. Bil pa je tudi velik zagovornik tega, da se morajo športniki izšolati, pridobiti izobrazbo za življenje po zaključku športne kariere," je povedal Mladen Franko.

Ustanovitev štipendijskega sklada, ki sodi v fundacijski sklad novogoriške univerze, je povezana tudi z dolgoletnim prizadevanjem te ustanove, da študentom športnikom omogoči prilagojen način študija. "Športnikom želimo omogočiti pogoje za uresničevanje ciljev tako na športnem kot študijskem področju. S tem želimo zagotoviti podporo študentkam in študentom, ki jih odlikujejo marljivost, vztrajnost in pripadnost - to pa so prepoznane vrline športnic in športnikov," je še dejal.

Zaenkrat sta z bratom Juretom, uspela zagotoviti sredstva za naslednja tri leta, upata pa, da bodo uspeli pridobiti nove donatorje. K sodelovanju sta povabila predvsem znane slovenske športnike in nekdanje športnike.