Prepoznajmo oznake

Kdaj moramo nekaj uporabiti takoj in kaj lahko uporabimo po roku

Mare Koren
2. 4. 2022, 12.11
Deli članek:

Ste vedeli, da so živila z datumom minimalne trajnosti (uporabno najmanj do) praviloma uporabna tudi po tem datumu, medtem ko je treba živila z datumom »uporabiti do« po preteku roka zavreči?

Dreamstime
20 odstotkov vprašanih ne pozna razlike med »uporabno najmanj do« in »porabiti do«.

Dandanes pri nakupovanju živil že skoraj nevede preverjamo njihov rok uporabnosti. A je ta na izdelkih označen različno. Lahko kot datum minimalne trajnosti (uporabiti najmanj do) ali kot datum uporabe (porabiti do). Uredba o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom od konca leta 2016 zahteva obvezno podajanje informacij o hranilni vrednosti predpakiranih živil. Od takrat so obvezni tudi podatki o energijski vrednosti, količini skupnih in nasičenih maščob, ogljikovih hidratov, sladkorjev, beljakovin in soli.

Veste, kaj kateri izraz pomeni?

V spletni anketi, ki so jo izvedli na Zvezi potrošnikov Slovenije, so spraševali, ali poznamo razliko med navedbama »uporabno najmanj do« in »porabiti do«. Kar 20 odstotkov vprašanih ni vedelo, kakšna je razlika, osem odstotkovpa jih je menilo, da je ni. Tudi tisti, ki razliko poznajo, večinoma ne vedo, na katerih izdelkih je en ali drugi izraz.

»Uporabno najmanj do«

Če je živilo označeno z »uporabno najmanj do« (na primer konzervirana hrana, moka, kaša, riž, suhe testenine, zamrznjena živila, trdi in poltrdi siri), bo ob pravilnih pogojih shranjevanja (navedeni so na embalaži) uporabno tudi po navedenem datumu. Seveda moramo preveriti, ali izdelek ni morda napihnjen, čudnega vonja ali okusa, plesniv.

»Uporabiti do«

Če je živilo označeno z navedbo »porabiti do« (na primer sveže meso, ribe in mlečni izdelki), ga moramo po navedenem datumu zavreči, čeprav se nam morda zdi, da je še primeren za uživanje. Ni namreč nujno, da so patogeni organizmi vidni na površini ali da jih bomo zaznali s svojimi čutili, tovrstne okužbe pa so med najpogostejšimi in niso nedolžne.

Upoštevajte navodila na embalaži

Poleg roka uporabnosti je pomembno upoštevati navodila o shranjevanju. Bolj občutljiva živila imajo tudi dodatna navodila, recimo »hraniti v hladilniku«, »hraniti pri temperaturi 2–4 stopinje Celzija« in podobno. Sicer se hrana lahko hitreje pokvari in zastrupi. Če celotne zaloge živila ne boste porabili takoj, ga zamrznite. Tako lahko podaljšate rok uporabnosti. Upoštevajte tudi navodila, v kolikšnem času morate živilo porabiti po tem, ko ga odprete. Upoštevajte morebitna navodila o shranjevanju in uporabi, na primer »porabiti v treh dneh po odprtju«.