Obeta se napet boj

Bo Viktor Orban uspel zadržati premierski stolček?

L.J./STA
3. 4. 2022, 11.00
Posodobljeno: 3. 4. 2022, 19.59
Deli članek:

Na Madžarskem potekajo parlamentarne volitve.

Profimedia
Da bi s premierskega stolčka sesedli Viktorja Orbana, so moči združili v opozicijskih strankah.

Če bo na volitvah povedla vladajoča stranka Fidesz, se premierju Viktorju Orbanu obeta že četrti zaporedni mandat. Lani je sicer opozicija uspela združiti moči in predstavlja realno alternativo aktualni oblasti.

Orban si je sicer v zadnjih mandatih uspel podrediti velik del medijske krajine, bolj kritični mediji pa so morali zaradi sporne zakonodaje ustaviti izdajanje.

Vladajoči Fidesz je sebi v prid z dvotretjinsko večino v parlamentu v minulih letih dodobra spremenil tudi volilni sistem, predvsem z zarisovanjem meja volilnih okrožij in razširitvijo volilne pravice na etnične Madžare v tujini, ki praviloma družno glasujejo zanj.

Opozicija, ki je bila dolga leta povsem razklana, je lani uspela združiti moči in se je povezala za skupnim premierskim kandidatom, nestrankarskim konservativnim županom mesta Hodmezovasarhely Petrom Marki-Zayem. Tudi v primeru, da opozicijska koalicija na volitvah dobi večino, ostaja odprtih mnogo vprašanj o tem, kako bi v praksi vodila vlado. Koalicija Združenih za Madžarsko sestoji iz strank, ki predstavljajo tako rekoč diametralno nasprotna politična stališča. Med njimi so na eni strani Jobbik, nekdaj skrajno desna, zadnje čase pa nekoliko bolj sredinsko usmerjena stranka, na drugi pa levosredinske stranke. Glavni cilj opozicijske koalicije je predvsem s premierskega stolčka sesesti Viktorja Orbana.

Ena od osrednjih predvolilnih tem je bila vojna v Ukrajini, kar pa Orbanu kljub večletnemu paktiranju z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom sodeč po anketah ni škodilo, prej koristilo.

Okoli osem milijonov volilnih upravičencev bo danes med 6. in 19. ure izbiralo 199 članov enodomnega parlamenta. 106 jih bodo izbrali neposredno v volilnih okrajih, pri čemer je za zmago dovolj že relativna večina glasov. Preostale bodo izbirali posredno s strankarskih list. Na Madžarskem danes ni volilnega molka, prav tako ne vzporednih volitev.

Istočasno bo potekal vladni referendum o spornem zakonu, ki naj bi zaščitil mladoletne pred propagando LGBTIQ.

Visoka volilna udeležba naj bi šla v prid Orbanu, a po drugi strani je izziv opozicije, da v čim večji meri mobilizira svoje potencialne podpornike, ki so se v anketah izrekali za še neodločene.

Zaradi dvomov v legitimnost in poštenost volitev se je Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi odločila, da na Madžarsko pošlje več kot 200 mednarodnih opazovalcev.