Psihoterapija

Kaj je tesnoba?

Sabina Gombač, certificirana integrativna psihoterapevtka, brainspotting terapevtka
20. 1. 2022, 10.00
Posodobljeno: 9. 3. 2022, 15.03
Deli članek:

Tesnoba je čustveno stanje, ki ga pozna marsikdo izmed nas. Občutenja tesnobe lahko doživljamo občasno, v nam stresnih situacijah in se le-ta ob zaključku situacije umirijo; nekaterim pa so ta občutenja tako domača v njihovem telesu, da jih doživljajo kot normalno stanje.

Pixa
/

Občasno pojavljanje občutkov tesnobe nas lahko vabi v večjo pripravljenost za delovanje v kritičnih situacijah. Občutenja postanejo obremenjujoča tedaj, ko preplavljajo naše telo, so cel čas prisotna, tudi ko nismo v stresni situaciji in vplivajo na naše celotno delovanje.

Tesnobna občutenja se lahko odražajo na različnih nivojih našega delovanja: doživljamo strah, zaskrbljenost, paniko, žalost, napetost, hitro dihanje, potenje, tresavico, slabost, prebavne težave, glavobol, motnje srčnega ritma, itd. Znaki tesnobe se lahko stopnjujejo in vplivajo na izogibanje aktivnostim, četudi miselno vemo, da so te aktivnosti za nas varne in podporne.

K učenju ravnanja s tesnobo lahko pristopimo na različne načine in sicer z uporabo različnih tehnik sproščanja, dihanja, čuječnostjo, z redno telesno aktivnostjo, ipd. V kolikor se občutki stopnjujejo, je pomembno, da poiščemo strokovno pomoč psihologa ali psihoterapevta.

Več o tesnobi in psihoterapiji si lahko preberete na: https://www.sabina-psihoterapija.si/