Zanimivosti

Zaradi katerih živil nas peče zgaga?

T.D.
18. 1. 2022, 14.35
Posodobljeno: 18. 1. 2022, 14.42
Deli članek:

Vsi poznamo tisti žgoč, pekoč, predvsem pa skrajno neprijeten občutek, ko nas začne peči zgaga – ali, kot ji pogosto rečemo po domače: »muči nas kislina«.

Kako vemo, da nas peče zgaga?

Občutek je precej intenziven in takoj zaznamo, da nekaj v našem telesu ni prav. Zgaga je pekoč in včasih tudi praskajoč občutek, ki ga začutimo v grlu, v požiralniku, lahko pa ga spremlja tudi bolečina za prsnico ali v žlički – v zgornjem delu trebuha. Po navadi se pojavi kmalu po tem, ko zaužijemo nekaj, kar našemu želodcu ne ustreza, lahko takoj po obroku, lahko pa tudi več ur kasneje. Včasih pride »sama od sebe«, lahko tudi ponoči. Traja lahko od nekaj minut, ali pa daljša časovna obdobja. Bistvo je, da ta pekoč občutek nastane zato, ker pride kisel želodčni sok v stik s sluznico v požiralniku; ta ima drugačen pH in je veliko bolj občutljiva za kislino.

Katera živila najpogosteje povzročajo zgago?

Če začnemo s pijačo – našo želodčno sluznico močno nadraži alkohol, preveč kofeinskih napitkov, sladke gazirane pijače, mleko, sveže stisnjeni sokovi citrusov (še posebej pomaranč in ananasa), pa tudi paradižnikov sok.

Primarno pekoč občutek v prsnem košu in/ali v grlu povezujemo s pred kratkim zaužito pekočo ali močno začinjeno hrano. K tem neprijetnim simptomom prispeva tudi mastna, težka hrana, polna težko razgradljivih ogljikovih hidratov, ki dajo našemu želodcu velik zalogaj pri prebavljanju hrane.

Obilica dobre hrane nam pogosto povzroči preglavice s prekomernim izločanjem želodčne kisline, pojavom zgage ali refluksa.

Kako si pomagati?

Najprej je dobro urediti prehrano, stabilizirati življenjski slog z več zdrave rutine in povečati fizično aktivnost. V kolikor vas zgaga muči pogosto, razmislite o številu obrokov, ki jih dnevno zaužijete? Če je odgovor manj kot 3, razmislite, kako bi lahko jedli vsaj 5x na dan, večkrat po malo, da želodec razbremenite. Prav tako je na videz logična, a velikokrat spregledana navada: žvečenje! Hrano je treba dovolj dobro prežvečiti, da želodcu prihranimo delo s prebavo, saj se posledično tako izloča manj želodčne kisline (ki nas draži).

V času, ko je naš želodec bolj razdražljiv, se izogibamo paradižniku, papriki, čebuli, česnu, poru, fižolu, citrusom, svinjskemu mesu, sirom, skutam, smetani, alkoholu, pravemu čaju, kavi, gaziranim pijačam, vinskemu kisu in premastni, presladki hrani.

Poleg tega, da izločimo hrano, ki nas draži in nam povzroča preglavice zaradi prevelikega izločanja želodčne kisline, pa si lahko pomagamo tudi z različnimi prehranskimi dopolnili, ki nam pomagajo uravnavati raven želodčne kisline, lajšajo zgago in blažijo simptome refluksa. 

Vendar pazljivo - nekatera sintetična zdravila so namenjena le kratkotrajnemu zdravljenju simptomov, druga pa ob pogostem jemanju lahko razvijejo odpornost ter celo zmanjšajo učinkovitost. Odlična rešitev se zato skriva tudi v naravnih izdelkih, ki prav tako hitro in učinkovito lajšajo neprijetne simptome zgage ter refluksa!