Na kaj morate biti pozorni pri izboru, sajenju in pripravi tal

Zdaj je čas za zasaditev žive meje okoli doma

Mare Koren
26. 2. 2022, 13.50
Posodobljeno: 26. 2. 2022, 13.52
Deli članek:

Zdaj je pravi čas za zasaditev okrasne zasaditve okoli vašega doma, sploh če želite zasaditi iglavce. Če želimo, da bodo zrasli v lepa drevesa, moramo za to pripraviti dobro rastišče.

Dreamstime
Pozorni bodite na območje rasti, starost in videz zelenega dela, ki kaže na stanje koreninskega sistema.
Madžarske sadike so pogosto neustrezne
Te se pri nas pogosto pojavljajo in še pogosteje kupujejo, saj so cenovno zelo ugodne. A zaradi neprimerne klime rasti bomo imeli veliko težav z rastjo in uspevanjem.

Kadar se odločamo za okrasno zasaditev okoli doma ali na vrtu, je to navadno povezano z visokimi stroški, zato se moramo na zahtevnost in vzgojo dobro pripraviti, primerno poskrbeti za tla in poučiti o primerni negi. Vsekakor pa razmisliti tudi o primerni vrsti dreves. Največ je odvisno od primerne izbire časa za sajenje. Idealna je zgodnja pomlad, sploh če se odločamo za nakup iglavcev z golimi koreninami.

Sadimo zgodaj spomladi ali po koncu poletja

Če listavce po navadi sadimo v jeseni, ko odvržejo liste, je za sajenje iglavcev jesen neprimeren čas. Njihov koreninski sistem tudi v zimskem času ne miruje, saj mora zeleno maso iglic ves čas oskrbovati s hranili in vodo, saj tudi pri nizkih temperaturah poteka fotosinteza in skoznje izhlapeva voda. Zato se praviloma odsvetuje sajenje iglavcev pozno jeseni, saj lahko rastline pozimi zaradi zamrznjene zemlje doživijo fiziološko sušo in začnejo propadati. Povsem nasprotno pa je zgodaj spomladi, ko ni več nevarnosti, da bi tla pomrznila. Takrat je idealen čas za sajenje. Iglavce lahko sadimo še od konca avgusta do konca oktobra. Takrat sadimo predvsem tiste z golimi koreninami, medtem ko tiste z balirano koreninsko grudo ali iz lonca lahko sadimo vse leto, razen pozimi. V vseh primerih pa moramo rastline redno zalivati.

Dreamstime
Pri uspešni rasti cipres je največ odvisno od primernega časa za sajenje.

Pomembna sta območje in starost

Če želimo, da bo iglavec  zrasel v mogočno drevo, mu moramo zagotoviti dobro rastišče. Preprosto vodilo naj bo, da korenine potrebujejo toliko prostora, kot ga zavzame krošnja v odrasli dobi. Povsem v bližini ne načrtujte pohodnih ali povoznih površin, saj boste tako koreninskemu sistemu odvzeli zračnost in stabilnost. Pri izbiri sadik bodite pozorni tudi na njihovo območje rasti, torej od kod so jih pripeljali, starost in videz zelenega dela, ki kaže na stanje koreninskega sistema. Slab znak so blede iglice, še slabši, če ob dotiku že odpadajo. Pomembno je tudi, kako so posajene, ali gre za sadike z golimi koreninami, balirnim spletom korenin, ki se jih drži zemlja, ali so zasajene v loncu. Od tega je odvisen tudi čas sajenja. Pozorni bodite, da sta njihova masa in velikost v sorazmerju. Pri izbiri je pomembno tudi, da izberemo sadike, ki so iz domačih drevesnic, saj so te najbolje prilagojene na naše podnebje. Za celinsko Slovenijo so primerni še dobavitelji iz večjega dela Avstrije, alpskega dela Italije, južne Nemčije, Češke, juga Poljske in Slovaške brez panonskega dela.