Spet Avstralija

Morska osa je z dvometrskimi lovkami ovila 14-letnika v črnino

G.G.
26. 2. 2022, 15.00
Posodobljeno: 26. 2. 2022, 15.26
Deli članek:

Strup iz ožigalk je bil premočan. Najstnik je umrl.

Profimedia
Zloglasna morska osa ima dolge lovke, njen strup pa je lahko za človeka usoden.

Po avstralski celini se plazi nekaj najbolj strupenih živali na svetu, nič manj nevarne »pošasti« niso v morju naokrog Avstralije. Pred dnevi je plavalca v enem od zalivov v Sydneyu napadel in razkosal veliki beli morski pes, danes pa prihaja strašna vest iz zvezne dežele Queensland.

14-letnega fanta, ki je plaval v zalivu Eimeo Beach v osrednjem delu Queenslanda, je ožgala morska osa (Chironex fleckeri), ki velja za eno najbolj strupenih živali. Šokirane priče so povedale, da se je fant opotekal, ko je stopal iz vode, s pojemajočim glasom je zaklical na pomoč in se zgrudil. Meduza je s svojimi dvometrskimi lovkami objela najstnikove noge in roke. Fantu je zastalo srce. Reševalci so mu nudili prvo pomoč, oživljali so ga tudi na poti v bolnišnico, od koder so čez eno uro sporočili, da mu niso več mogli pomagati.

14-letnik je tretja smrtna žrtev morske ose od leta 2006 v Queenslandu, poročajo avstralski mediji. Marca lani je strup iz bodečih lovk ene od morskih os okusil 17-letnik iz Townsvilla, ki so ga po tednu dni odklopili iz aparatov, ki so ga ohranjali pri življenju.

Morska osa ljubi tople vode v tropskih predelih Avstralije. V ožigalkah, kot druge meduze, hrani strup, s katerim omrtviči svoj plen, z njim pa se tudi brani. Njen strup pa je tako močan, da lahko tudi pri človeku povzroči paralizo, zastoj srca in smrt.