pritisnili na naše sosede

Tudi Orban se strinja, da Rusijo izključijo iz sistema plačil Swift

G.G.
26. 2. 2022, 12.20
Posodobljeno: 26. 2. 2022, 15.45
Deli članek:

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski si želi, da bi evropske države Ukrajini podelile članstvo v EU.

Profimedia
Madžarski premier Viktor Orban je bil med najbolj zadržani glede sankcij zoper Rusijo. Do nedavnega je bil v izjemno dobrih odnosih z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom.

Veliko evropskih držav je Ukrajini zagotovilo ali obljubilo finančno in vojaško pomoč. Po drugi strani so zoper Rusijo ZDA, Velika Britanija in EU uvedle obsežen sveženj ukrepov, ki naj bi prizadel tako rusko gospodarstvo kot oligarhe.

Ukrajina se zavezama, da bi Rusijo izključili iz mednarodnega sistema plačil Swift. Če je bilo še pred dnevi precej evropskih držav zadržanih, s danes k temu manevru nagiba večina. Po neuradnih podatkih je zadržana le še Madžarska, zato je Zelenski dejal, da upa »da bodo evropske države Madžarsko prisilile, da podpre ta ukrep«. 

Poljski premier Mateusz Morawiecki se je danes pogovoril z Orbanom in ga, kot pravi, prepričal, da tudi Madžarska podpre izključitev Rusije iz Swifta.

Več držav je sicer izrazilo, da se zavedajo posledic, ki jih bo ta ukrep imel za njihovo gospodarstvo, a da so glede na težo zgodovinskih dogodkov pripravljene sprejeti to škodo.

Kaj je Swift?

Swift je združenje za svetovno medbančno finančno telekomunikacijo (Society for worldwide interbank financial telecommunication). Deluje kot medbančna komunikacijska mreža, po kateri se prenašajo podatki o plačilnem prometu. Je kooperativa v lasti članic, sedež ima v mestu La Hulpe nedaleč od Bruslja.

Swift je mreža, ki jo banke uporabljajo za pošiljanje varnih sporočil o transferjih sredstev in drugih transakcijah. Po lastnih navedbah podpira več kot 11.000 finančnih institucij v več kot 200 državah in ozemljih po svetu, s čimer igra sistemsko vlogo v globalnem gospodarstvu.

Swift omogoča bankam članicam poceni in varne prenose finančnih sporočil in njihovo računalniško obdelavo. S tem znižuje stroške mednarodnega plačilnega prometa. Samih transferjev sredstev ne izvaja.

V luči ruske invazije na Ukrajino so se pojavili pozivi, da se Rusijo izključi iz Swifta. To bi onemogočilo njeno trgovanje z večino sveta in močno prizadelo njeno gospodarstvo, saj ruske banke ne bi mogle uporabljati mreže pri izvajanju transakcij s tujimi finančnimi institucijami. A izključitev tako velikega gospodarstva, ki je med drugim pomemben izvoznik nafte in plina, bi občutno prizadelo tudi finančne institucije in s tem države na drugi strani.

Po navedbah ruskega nacionalnega združenja za Swift Rosswift mrežo trenutno uporablja okoli 300 vodilnih ruskih bank in organizacij iz več kot 68 mest v devetih različnih časovnih pasovih. Več kot polovica ruskih kreditnih organizacij, ki izvajajo več kot 80 odstotkov vseh poravnalnih transakcij. Za ZDA je Rusija druga največja sodelujoča država v Swiftu glede na število uporabnikov. (Vir: STA)