Napačna interpretacija?

Vlada izbrisala sporen tvit Hojsove primerjave beguncev

R.T.
26. 2. 2022, 10.04
Posodobljeno: 26. 2. 2022, 10.09
Deli članek:

Na uradnem Twitter profilu slovenske vlade se je včeraj za nekaj časa pojavil zapis, ki je primerjal begunce iz Afganistana in Ukrajine.

TV Slovenija
Avtor izjave je notranji minister Aleš Hojs.

"Ukrajinski begunci prihajajo iz okolja, ki je v kulturnem, verskem in zgodovinskem smislu nekaj povsem drugega kot okolje, iz katerega prihajajo begunci iz Afganistana." To je včeraj izjavil minister za notranje zadeve Aleš Hojs, ki je še dejal (tega dela ni bilo v tvitu vlade RS), da tako kot se je ob afganistanski krizi pozivalo države v okolici Afganistana, naj sprejmejo begunce, bi bilo danes popolnoma neprimerno, da mi, ki smo v neposredni bližini, ljudi, ki bežijo, ne bi sprejeli.

Na vladi so pojasnili, da je za objavo zapisov na Twitterju odgovoren direktor Urada za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija. Tvit pa so izbrisali, ker bi "lahko bil napačno interpretiran".

Tvit ni ostal spregledan. Najbolj kritični menijo, da je zrel za kazensko ovadbo, saj da gre za kršenje drugega odstavka 297. člena kazenskega zakonika, ki govori o javnem spodbujanju sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Na vladi menijo, da ni šlo za kršenje drugega odstavka 297. člena Kazenskega zakonika.

V Inštitutu 8. marec pa so zapisali, da ne gre za izjavo na računu kakšne od strank, "ki rade odkrito ksenofobne in rasistične". ampak na uradnem profilu vlade. "Stranke koalicije pa po takšni izjavi(tudi v njihovem imenu) ne naredijo ničesar. Še eden od razlogov, da moramo 24. aprila v čim večjem številu na volitve."