Ko se stemni, nepridipravi odpadke odlagajo vsevprek

V zabojnik ob pokopališču odložene tudi svinjske kože

Monika Horvat / Štajerski tednik
26. 2. 2022, 07.10
Deli članek:

Na miklavškem pokopališču se že več kot leto dni soočajo z nepravilno odloženimi odpadki, vrhunec pa je težava dosegla v zadnjem času.

Štajerski tednik
Smeti kršitelji odlagajo, ko se stemni, tudi med tednom.

Da imajo velike težave z nevestnimi posamezniki, ki v tamkajšnji zabojnik odlagajo vsevprek, pritrdi predsednik KS Miklavž pri Ormožu Boštjan Kosajnč. Kot pravi, česa takega ne pomni: »Nevestneži odlagajo odpadke, ki tja nikakor ne spadajo. Največ je mešanih odpadkov iz gospodinjstev, gradbeni odpadki, salonitne plošče, beton, celo svinjska koža. Žalostno je, kar se dogaja. Ljudi neprestano opozarjamo. Srečujemo se z visokimi stroški odvoza odpadkov, ki se zaradi te problematike le višajo. Ti zdaj na leto znašajo že od 5000 do 6000 evrov, kar pomeni, da so višji za 30 do 40 odstotkov, kljub temu da je ikeban in sveč ob prvem novembru precej manj. Praktično skoraj ni več zabojnika, ki ne gre na prebiranje, kar nam seveda izvajalec dodatno zaračuna,« razlaga.

profimedia
V zabojnikih se znajde vse, razen tistega, kar tja spada.

»To, kar se zdaj dogaja, je višek vsega. Ne pomnim, kdaj so bili ljudje tako brezobrazni, da bi v zabojnik na pokopališče vozili vse mogoče odpadke; od celih vreč mešanih komunalnih odpadkov do gradbenega materiala in salonitnih plošč, celo svinjskih kož,« pravi Boštjan Kosajnč

Večina grobnine porabljene za delo s smetmi

Kot je dejal, samo za odvoz odpadkov namenijo okoli 60 do 70 odstotkov celotne zbrane grobnine. Sledi letno vzdrževanje pokopališča, kamor spada košnja in podobno. Boji se, da bodo omenjeni stroški kmalu presegli vsoto zbrane grobnine, kar bi lahko celo pomenilo, da bi bili prisiljeni zaračunavati najem vežice: »Tega si vsekakor ne želimo. Ampak če drugače ne bo šlo, močno razmišljamo tudi o tej možnosti.«

Po besedah Kosajnča so razmišljali celo o vzpostavitvi videonadzora, a jim je bilo menda rečeno, da je snemanje na javnih površinah prepovedano.

Stroški odvoza odpadkov se zaradi opisane problematike višajo. Ti zdaj na leto znašajo že od 5000 do 6000 evrov.

Nemarnežem poskušajo stopiti na prste tudi s pomočjo medobčinskega inšpektorata. »Uspelo nam je zasačiti povzročitelja, ki je prihajal iz ljutomerske občine. Opažamo, da smeti odlagajo, ko se stemni, tudi med tednom, ne samo ob koncu tedna. Očitno s tem ne bo konec, dokler ne bomo enega izmed povzročiteljev zares kaznovali z globo, ki bo enaka strošku odvoza odpadkov enega kontejnerja, torej v višini 400 do 600 evrov, odvisno od količine odpadkov,« se jezi Kosajnč, ki pravi, da si želijo imeti pokopališče urejeno. Načrtujejo tudi širitev vežice.

Arhiv Svet24
Tudi cena odvoza odpadkov je vsak mesec višja.