Pomemben kos pohištva

Jedilna miza združuje in zbližuje - kako izbrati pravo?

Mare Koren
26. 2. 2022, 10.15
Posodobljeno: 8. 3. 2023, 19.53
Deli članek:

Jedilnica je del domovanja, kjer se navadno zbere vsa družina in kjer se zraven hranjenja pogosto delajo domače naloge, kujejo ideje za prenovo doma, računajo mesečni stroški in nenazadnje potekajo najsrečnejši dogodki, kot so praznovanja. Jedilna miza tako predstavlja pomemben kos pohištva. Kakšna naj bo?

shutterstock
Jedilna miza je prostor za druženje, ustvarjanje in tudi pisanje domače naloge.

Za jedilno mizo pri zajtrku razpravljamo o načrtih, dogodivščinah, ko gostimo prijatelje, in o tem, kako se je obrnil dan ob večerji, ko spet sedemo vsi skupaj in strnemo misli. Ni le predmet, povezan s prehranjevanjem, temveč predvsem predmet, ki je namenjen druženju. Pri izbiri zato velja biti pozoren na nekaj ključnih dejavnikov, ki nas lahko obvarujejo težav, nezadovoljstva in zagat. Pred nakupom preverite ključne dejavnike, ki so povezane z velikostjo, razmislite o podnožju in materialih.

Profimedia
Od stene naj bo miza odmaknjena vsaj en meter.

Kakšna je primerna velikost?

Izjemno pomemben dejavnik pri izbiri jedilne mize je njena velikost, ki je odvisna od velikosti prostora in velikosti družine. Če boste izbrali premajhno mizo, se boste ob vsakem obroku »dregali« pod rebra, če boste izbrali preveliko, se boste s težavo premikali vse naokrog, prav tako pa lahko grdo skazi prostor. Zato je smiselno ob nakupu razmisliti o mizi, ki bo v prvi vrsti zadostila vašim potrebam in potrebam vaše družine. Pomembno je, da lahko za njo posedete vse družinske člane, vključno z vsaj dvema gostoma. Kako je s prostorom? Pri velikosti mize načrtujte, da naj bo okoli nje vsaj meter prostora. Od stene naj bo miza odmaknjena najmanj za globino stola, od kuhinjskih delov prav tako in še vsaj 30 dodatnih centimetrov.

Izbrati okroglo ali pravokotno?

dreamstime
Okrogla miza je primerna za manjša stanovanja.

Tudi oblika mize je pomembna. Če gre za manjši prostor, je smiselno razmisliti o okrogli mizi. Zakaj? Ker je bolj fleksibilna in zasede manj prostora, obenem pa se boste lažje »stisnili«, če boste imeli več gostov. Težava se pogosto pojavi pri razširjanju okroglih miz, saj so te pogosto fiksnih velikosti. Ob nakupu zato razmislite o možnosti izvlečnih delov, s katerimi jo lahko razširite. Pravokotne mize so načeloma bolj priročne in skoraj vedno imajo dodana vodila za podaljšanje. Res pa je, da zavzamejo več prostora.

Dobro je poznati dimenzije

Večina pravokotnih miz je v velikosti od 75–90 centimetrov v širino in 150–180 centimetrov v dolžino. Taka miza je v povprečju primerna za do šest ljudi, zagotovo pa bodo sproščeno za njo sedeli štirje udobno na jedilnih stolih. Pri mizi dolžine 210 cm bodo lahko ob strani sedele tri osebe, medtem ko pri dolžini 280 cm štiri. Upoštevajte, da je povprečna širina stola 60 centimetrov. Ne pozabite upoštevati še podnožja; izberite takšnega, ki bo za noge čim manj moteče.

Profimedia
Danes so na voljo različni materiali, a v večini še zmeraj prevladuje les.