Fizični in motorični razvoj

Vsak otrok potrebuje sprostitev in gibanje

Mojca Kopriva
25. 2. 2022, 21.20
Deli članek:

Kakovost športne vzgoje je v slovenskih šolah s preostalo ponudbo športnih dejavnosti med najvišjimi na svetu, dobre razmere za aktivnost ponujajo tudi športne dvorane in njihova oprema.

Profimedia
Svojim otrokom moramo privzgojiti gibalne in športne navade. Navada je železna srajca, in če je dobra, jo obdržimo za vse življenje!

Vendar žal večina otrok v prostem času »bulji« v mobilne telefone, namesto da bi uživali na prostem in se gibali, tudi kadar so doma. Pomembno je, da se otrok giba tudi v domačem okolju.

Kaj otroci potrebujejo

Izguba svobodne igre je največji davek sodobnega starševstva. Otroci potrebujejo igro, stran od ponorelega sveta. Pravzaprav je igra srž vsega otroštva, ob njej otroci odkrivajo svoje talente, naučijo se obvladovati težave in shajati z drugimi. Razvijajo domišljijo in ustvarjalnost. Dan, kot ga želi preživeti otrok, je dan, poln smeha, svežega zraka, zabave na prostem in neomejenega gibanja. Zlasti v zimskih mesecih je smiselno izkoristiti belo odejo, ki nam jo ponuja narava, in otroku omogočiti, da čim več časa preživi na prostem.

Fizični in motorični razvoj

Igra in telesna aktivnost zelo dobro vplivata na otrokov fizični in motorični razvoj. Otrok si namreč pri igri krepi mišice in živčevje, pridobiva spretnosti, spoznava svoje zmožnosti ter uri motorične spretnosti. Na primer pri plezanju otrok razvija osnovne gibalne zmožnosti, medtem ko različna ročna dela in druge ustvarjalne dejavnosti spodbujajo razvoj finih motoričnih spretnosti.

Otroci imajo radi izzive

Tudi zimo moramo izkoristiti za čim več aktivnosti na prostem. Gibanje naj vključuje tek, skoke, mete, vzpenjanje. Lahko greste na bližnji hrib ali igrišče. Otrok ni izbirčen, samo ven ga postavite in mu dajte možnost, da se svobodno znori. Ne pozabimo na družino, družinske izlete in avanture. Te naj bodo glavnina otrokovega gibanja. Športna vadba zadosti strokovnosti in socializaciji ter prispeva k timskemu duhu, družina pa je osnova in otrokova srž veselja do gibanja. Otroci imajo radi izzive. Ko osvojijo vrh planine, jim obljubite, da bodo šli naslednjič še kam višje, ker so tako dobri planinci. Enako je pri kolesarjenju in drugih športih. Otroci obožujejo raziskovanje raznih kotičkov in poti. Postanite še vi otrok in se skupaj veselite nove dogodivščine.