Čistimo in razkužujmo ga tedensko

Pomivalno korito je vir zdravju nevarnih bakterij

Mare Koren
26. 2. 2022, 13.35
Deli članek:

Ste vedeli, da je pomivalno korito ena izmed najbolj umazanih stvari v stanovanju? Kdaj ste mu nazadnje namenili pozornost in ga res temeljito očistili? Kakšne trike lahko pri tem uporabite?

Dreamstime
Kup umazane posode je idealno gojišče bakterij in glivic, ki lahko škodujejo našemu zdravju.

Roko na srce, pomivalnega korita najbrž marsikdo ne čisti redno, a se je treba zavedati, da se v njem poleg umazane posode nabira veliko nečistoč, ki so vir nevarnih bakterij. Čiščenje zgolj z gobico, ki jo sicer uporabljate za pomivanje posode, in detergentom ne bo dovolj, celo pripomoglo bo, da bakterije raznesete po celotnem koritu. Naj poudarimo, da je pomivalno korito zaradi vlage samo po sebi idealen prostor za razvoj gliv in bakterij.

Vsaj enkrat na teden

Po mnenju strokovnjakov bi morali pomivalno korito poleg čiščenja tudi vsaj enkrat na teden primerno razkužiti. Skrbno je treba očistiti vse stranice, vključno z zunanjim okvirjem. Če ste pripravljali hrano, na kateri se lahko zadržujejo patogeni mikroorganizmi, kot so surovo meso ter sveža zelenjava in sadje (kjer so morda prisotne tudi sledi zemlje), je to še pomembnejše. Temeljito čiščenje je potrebno tudi po pomivanju posode, ki se je v koritu nabirala več dni.

dreamstime
Za začetek pri čiščenju uporabite mehko gobico, ne pozabite tudi na druge pripomočke.

Uporabljajte mehke gobice

Pri čiščenju pomivalnega korita lahko uporabite domača čistila, tudi tako boste lahko temeljito odstranili umazanijo in korito primerno dezinficirali. Čiščenje začnite z uporabo mehke gobice, detergenta in vroče vode; najprej z vseh površin odstranite čim več trdovratnih madežev in ostankov hrane. Nato površine očistite s kisom, ki bo pomivalno korito dezinficiral, obenem pa odstranil sledi vodnega kamna. Trik lahko uporabite tudi pri čiščenju pipe in perlatorja, kjer se nečistoče in vodni kamen izdatneje nabirajo. V tem primeru kis najprej dobro segrejte, tako bo čiščenje precej hitrejše.

Zagotovite sijaj

Da bi pomivalno korito zasijalo kot novo, je potreben še kakšen lepotni poseg. Če je korito kovinsko, ga po čiščenju obrišite do suhega, nato pa na bombažno krpo nanesite nekaj kapljic jedilnega olja in površino zloščite do sijaja. Olje bo preprečilo nabiranje kapljic in nastajanje vodnega kamna. Če pa je pomivalno korito kamnito ali keramično, uporabite temu namenjena čistilna oziroma negovalna sredstva.

dreamstime
Pomivalno korito po čiščenju primerno dezinficirajte.