ŠOLSKE KLOPI

S kredo nad mastne madeže na usnju

Mare Koren
1. 1. 2022, 18.23
Deli članek:

Na kaj pomislite ob besedi kreda? Zagotovo je vaša prva asociacija zelena šolska tabla, na katero se piše s kredo, naslednja pa risanje otrok z barvnimi kredami po asfaltu. Kreda ni koristna samo v didaktične namene, temveč je uporabna tudi pri hišnih opravilih.

Dreamstime
Kreda bo poskrbela, da bo vaša ključavnica delovala brezhibno.

Zagotovo ste slišali že za več različic, kje vse naj bi koristila kreda. Nekaterim pomaga pri odpravi težav z želodčnim refluksom in zgago, šivilje z njo zarišejo črto za krojenje, pleskarji označujejo višino. Preverite, kje vse je še uporabna. 

ZATAKNJEN KLJUČ

Se ključ vaših vhodnih vrat nenehno zatika v ključavnici? V vrata le s težavo vstavite ključ? Vas je strah, da lepega dne ne boste mogli odkleniti lastne hiše? Stran s takimi mislimi! Zobati del ključa večkrat podrgnite s kredo, saj ga boste tako »podmazali«. Ključ večkrat zaporedoma vstavite v ključavnico in tako odpravite težave z zarjavelo in utrujeno ključavnico, hkrati pa tudi pozabite na strah, da lepega dne ne boste mogli vstopiti v lastno hišo.

BELI NOHTI

Ste ena izmed redkih, ki se ponaša z lepimi dolgimi nohti, ne da bi zato morali obiskovati manikerke in uporabljati razne nanose?  Edino, kar vas moti, je barva roževine, saj je skorajda prozorna ali morda malce rumena? Ne zapravljajte denarja za drage svinčnike, poskrbite za belino na naraven način. Površino pod nohtom najprej dobro očistite, nato pa uporabite nekaj mokre krede, ki jo s čopičem nanesete pod nohte, in poskrbite za snežno belino.  

MASTNI MADEŽI NA USNJU IN SEMIŠU

Če se vam je na vaših čevljih, jakni ali drugem usnjenem izdelku ali izdelku iz semiša pojavil masten madež, nikar ne mislite, da sodi v smeti. Potrebujete le nekaj bele krede. Madež večkrat premažite s kredo in pustite, da se kreda nekoliko »vpije«. Nato uporabite staro ščetko ali krtačo in očistite kredo. Masten madež bo izginil. Madeže z zimskih čevljev (t. i. piščančkov) boste enostavno odstranili tudi s pomočjo gumijaste radirke, nikar pa ne pozabite tudi na primerno impregnacijo.