Bolezen protin

Naj se decembrska slavja ne sprevržejo v bolezen!

Mojca Kopriva
1. 1. 2022, 10.00
Deli članek:

Ker smo sredi prazničnih decembrskih dni, ki prinesejo nekoliko več nezdravih razvad, kot so preobilice hrane in pijače, je verjetno med nami vse več takih, ki jim putika ne bo prizanesla.

dreamstime
Akutni napad protina se kaže kot nenadno vnetje sklepa, pogosto se začne ponoči.

Protin je presnovna bolezen, ki nastane zaradi nalaganja kristalov sečne kisline (urata) v sklepe in druga tkiva. Kristali v sklepu povzročijo vnetje (urični artritis). Pojavi se pri ljudeh, ki imajo stalno povišano sečno kislino v krvi. Tako so protin, putika ali giht izrazi, ki opisujejo zvišano vrednost sečne kisline v krvi in posledično pojav simptomov, ki se izrazijo kot bolečine v sklepih. Po navadi se začno v palcu na nogi. Napadi protina so lahko nepričakovani in mučno boleči. Boleči sklep po navadi oteče, je vnet in topel, pojavi se lahko tudi povišana telesna temperatura.

Simptomi in znaki bolezni

Akutni napad protina se kaže kot nenadno vnetje sklepa, pogosto se začne ponoči. Najpogosteje je prizadet palec na nogi (osnovni sklep ali metatarzofalangealni sklep), ki oteče, pordi, je močno boleč in toplejši. Pojavita se lahko tudi mrzlica in zvišana telesna temperatura. Lahko prizadene tudi druge sklepe – nart, gleženj, peto, koleno, zapestje, komolec. Vnetje sklepa se v enem do dveh tednih spontano umiri, z zdravili ga umirimo hitreje. Kasnejši napadi prizadenejo več sklepov, imajo hujši in daljši potek.

Kaj lahko storimo sami

Vsekakor lahko sami veliko pripomoremo k izboljšanju stanja. Poudarek je na prehrani; iz te je treba izločiti z beljakovinami bogato hrano, zlati tisto z veliko purinov. Takšna hrana so drobovina, školjke, mastne ribe, šparglji, špinača, rdeče meso in večina suhega fižola. Če se tem živilom ne morete popolnoma odreči, je priporočljivo, da vsaj poskusite zmanjšati njihov vnos v telo in s tem tveganje za nastanek oziroma poslabšanje bolezni. Hrana, ki je priporočljiva, so beljakovine in nenasičene maščobe, živila z visoko vsebnostjo kalija, avokado, ananas, češnje, soja, kalčki in zelena. Prav tako je pomembno, da na dan popijete zadostno količino, od liter in pol do dva litra tekočine, najboljša izbira je vsekakor navadna voda. Priporoča se pitje regratovega čaja in čaja iz zelene ter kozarec do dva sveže iztisnjenega zelenjavnega ali sadnega soka.

dreamstime
Omejite tudi vnos živil, ki sicer ne vsebujejo veliko purinov, a imajo veliko maščob, kot so mastni mlečni izdelki, siri, smetana, jajca in sladkarije.